Hopp til innhold

Han løy om sin identitet i ti år

Nå blir den drapssiktede ektemannen til den savnede firebarnsmoren Belur Sardar sendt ut av landet. UDI mener mannen har løyet om identiteten sin.

Belur Sardars ektemann

UDI mener at den drapssiktede ektemannen til Belur Sardar har løyet om sin ekte identitet.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

I avhør har det kommet frem at mannen oppga feil identitet da han kom til Norge for ti år siden. Mannen er fortsatt siktet for å ha drept kona si, men politiet har ennå ikke funnet henne.

Nå må mannen reise tilbake til Irak.

- Han er utvist på bakgrunn av at det som er avdekket. Dette har han også erkjent selv, at han har oppholdt seg i Norge med uriktig identitet, sier politiinspektør ved Søndre Buskerud politidistrikt, Walter Småland til NRK.no.

Har løyet i ti år

Belur Sardar

Den drapssiktede ektemannen til den savnede Belur Sardar må nå reise tilbake til Irak. Liket av Sardar har aldri blitt funnet.

Foto: Politiet

Mannen skal ha løyet om sin identitet allerede da han kom til Norge på slutten av 90-tallet. Men det ble først kjent da han mange år senere ble siktet for å ha drept kona si, Belur Sardar . Hun forsvant fra ekteparets hjem i Mjøndalen i begynnelsen av 2007 . Sardar har aldri blitt funnet, og mannen ble løslatt fra varetekt etter et halvt år.

Nå vil Utlendingsdirektoratet og politiet sende mannen tilbake til Irak, forklarer politiinspektør Småland.

- Faktum er at han har oppgitt uriktig identitet, og han har også gitt en forklaring på hvorfor han gjorde det. Uansett så er ikke det akseptabelt for norske myndigheter. Dette vil alltid bli ansett som et alvorlig brudd på utlendingsloven, og som senere kan føre til utvisning, sier han.

- Har dette noe med drapssiktelsen mot ham å gjøre?

- Det er to saker som behandles helt adskilt, og det har forsåvidt ingen sammenheng, sier Småland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Boligen i Mjøndalen

I dette huset i Mjøndalen bodde familien på seks.

Foto: Mari Hvamb / NRK

Har ikke funnet noe lik

I tillegg til å bli sendt ut av landet kan mannen også bli tiltalt for å ha drept kona si. Nedre Eiker lensmannskontor er nå ferdig med å etterforske saken, og det er opp til statsadvokaten å avgjøre om det skal tas ut en tiltale mot mannen, selv om det ikke er funnet noe lik. Mannen ble på nytt pågrepet av politiet i begynnelsen av mars.

- Han har siden den tid vært underlagt det man i utlendingsloven kaller fengslig forvaring for å effektuere en rask utsendelse, sier Småland.

- Hva skjer dersom han er i Irak, og det blir tatt ut en drapstiltale mot ham?

- Vi regner ikke med at det vil skje. Erfaringsmessig kan det ta relativt lang tid før vi får skaffet reisedokumenter på irakere.

- Han har fire barn her i Norge. Har dere tatt hensyn til det?

- Det er ivaretatt i annen sammenheng, uten at jeg vil kommentere det nærmere, sier han.