Drapssiktet (80) frykter å dø i varetekt

Fredag fikk politiet medhold i sitt ønske om å varetektsfengsle i fire nye uker. Den drapssiktede 80-åringen anker kjennelsen.

Drap på Grålum i Sarpsborg

Den 80 år gamle mannen ringte selv til politiet og meldte fra om at han hadde skutt konen sin i deres bolig på Grålum i Sarpsborg.

Foto: Glenn Johansson

Den 80 år gamle mannen møtte i dag til et nytt fengslingsmøte i Sarpsborg tingrett. Politiet ønsket å varetektsfengsle mannen i fire nye uker, sier politiadvokat Bjørn Rudningen Thune til NRK.

– Politiet mener det vil være støtende mot allmennhetens rettsfølelse dersom han løslates nå, sier Thune om bakgrunnen for at de ønsker mannen videre fengslet.

Og det fikk de medhold i fra dommerfullmektig Cecilie Hallan.

– Retten har sett hen til siktedes alder og helsetilstand, samt hans reaksjon på å sitte fengslet. Etter rettens vurdering er det imidlertid tilstrekkelig betryggende og forsvarlig at politiet holder en tett kontakt med fengselet og fortløpende vil følge med på siktedes helsetilstand, heter det i fengslingskjennelsen.

– Frykter han vil dø

Den siktede 80-åringen ba selv om å bli løslatt. Han ønsker å flytte hjem til boligen på Grålum, der han skjøt og drepte sin egen kone i midten av mars.

Mannens forsvarer, advokat Harald Otterstad, har flere ganger uttalt at tiden i fengsel har gitt mannen betydelige helseplager. Det gjentok han etter dagens fengslingsmøte.

– Min klient har betydelige helseplager. Både fysisk og psykisk. Han frykter han vil dø om han blir sittende på varetektscella i fengselet, sier Otterstad til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ifølge Otterstad er 80-åringen også åpen for å bli overført til sykehus for behandling. Mannen er siktet for forsettlig drap. Han erkjenner ikke straffskyld og hevder at han bare ville skremme sin kone.

Advokat Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad forsvarer den 80 år gamle mannen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Etter at fengslingskjennelsen ble klar opplyser Otterstad at hans klient ønsker å anke beslutningen om fire nye uker i varetekt.

– Det som er sentralt er helsetilstanden hans. Han har blitt merkbart redusert gjennom de to varetektsoppholdene han har hatt, så vi håper vi kan få en annen konklusjon når saken skal behandles i lagmannsretten, sier Otterstad til NRK.

Han mener begrunnelsen om at det vil være støtende for allmennhetens rettsfølelse å løslate 80-åringen ikke lenger kan benyttes.

– Det kunne man si på det tidspunktet da hendelsen fant sted i mars, men nå har han sittet i to måneder. Lagmannsretten har i sin forrige kjennelse lagt til grunn at han ikke representerer noen fare. Dette er en familietragedie, så jeg syns det blir vanskelig å følge det resonnementet.

Følger helsetilstanden fortløpende

Bjørn Rudningen Thune i Østfold politidistrikt sier til NRK at politiet fortløpende vurderer mannens helsemessige tilstand.

– Det gjelder alle personer som sitter i varetekt, uavhengig av alvorligheten på forholdet. I denne saken er siktedes helsetilstand noe politiet følger nøye med på og vurderer fortløpende med tanke på videre varetektsfengsling, sier han.

Thune forteller at den taktiske etterforskningen av drapssaken mer eller mindre er avsluttet slik saken står nå.

Politiet avventer imidlertid de endelige resultatene av de tekniske undersøkelsene.

– Det er undersøkelser som er gjennomført på åstedet, endelig obduksjonsrapport og våpentekniske undersøkelser som er gjort av Kripos, sier han.