Hopp til innhold

Drapssiktedes venner: – Han burde vært innlagt tidligere

Venner av 55-åringen som drepte to stykker med kniv i Oslo onsdag morgen, mener at mannen burde ha vært innlagt. Ifølge det psykiatriske behandlingssenteret var det ingenting som tydet på at det var nødvendig.

Hassan Kraidi og Choukri Benali

VENNER I SORG: – Han hjalp til, han fikset biler, og han var en vanlig person, sier Choukri Benali (t.h.). Han og Hassan Kraidi (t.v.) er sjokkerte over det som har skjedd.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Jeg traff ham sist for en måned siden. Han viste meg saken sin og fortalte at han hadde dårlig psykisk helse, forteller Choukri Benali, som har kjent 55-åringen siden 1990-tallet.

På en kafé på Grønland møter NRK to kamerater som kjente både den drapssiktede og ett av ofrene. Vennene reagerte med sjokk da de fikk beskjed om at det var kameraten deres som var siktet for to knivdrap i Oslo onsdag morgen.

– Egentlig burde han vært innlagt. Det hadde vært det beste. Han var skikkelig deprimert. Han sa at han ikke var heldig, hverken med kjærlighet eller med jobb, sier Benali.

Bildekombinasjon: Knivdrap på Manglerud og på Grønland i Oslo

Onsdag morgen ble to personer knivdrept i Oslo, en kvinne på Manglerud og en mann på Grønland. Politiet fikk melding om hendelsene med litt under én times mellomrom. Bildet til venstre er fra Grønland, bildet til høyre er fra Manglerud.

Foto: TIPS/NTB SCANPIX

Oppførte seg annerledes

Den drapssiktede møtte opp på behandlingssenteret der han hadde time onsdag formiddag. Da fortalte han behandleren at han hadde drept to mennesker.

Mannen har fått poliklinisk behandling ved senteret i to måneder. De mener behandlingen har vært god nok.

– Jeg synes han har fått veldig god og samvittighetsfull behandling, sier avdelingsleder, Petter Bugge, ved Søndre Oslo distriktspsykiatriske senter.

– Han har fått veldig tett oppfølging i forhold til praktiske ting han trengte hjelp til, tettere enn vanlig.

– Vennene mener han burde ha vært innlagt, hva mener dere?

– Det var ingenting i vår behandling som tilsa at han skulle ha vært innlagt. Han fulgte opp behandlingen og hadde tett kontakt med behandler. Han ønsket selv langtidsbehandling hos oss, forteller Bugge.

Husker ingenting

Forsvarer Steinar Stenvaag forteller at den siktede har black out.

Steinar Stenvaag

Forsvarer Steinar Stenvaag

Foto: Nadir Alam

– Når det gjelder det som skjedde i går, husker han ikke hva som skjedde eller hvorfor. At det ligger veldig mye på psykiatriplan her, er klinkende klart. Han var tilfeldigvis innom meg tirsdag. Da leste jeg en del symptomer i blikket og kroppsspråket hans, sier Stenvaag.

– Han hadde et utvisningsvedtak, hvorfor var han fortsatt i Norge?

– Blant annet fordi han har familie her. Jeg vet ikke hvordan behandlingen har vært i UDI på det området, men han har vel levd i et konstant håp om at UDI skulle forstå at han hører hjemme i Norge. Han har ingen tilknytning til andre land lenger, sier Stenvaag.

Overført til institusjon

Politiet har bedt om en psykiatrisk vurdering av tilstanden til den drapssiktede.

Grete Lien Metlid

Leder ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Den siktede er nå overført til en institusjon der hans tilstand og behov blir videre vurdert, sier politiinspektør, Grete Lien Metlid, i Oslo politidistrikt.

55-åringen vil sannsynligvis samtykke til varetektsfengsling slik at spørsmålet kan avgjøres i en såkalt kontorforretning fredag.