Drapsmann vil ha erstatning

43-åringen mener han var så psykotisk da han ble skrevet ut fra sykehus at myndighetene må ta ansvaret for at han endte som drapsmann.

Trikkedrapet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den 43 år gamle mannen drepte én og skadet fire andre på en trikk ved Bislett i 2004.  Nå søker han om erstatning for feilbehandling i dagene før drapet, skriver VG.

Ifølge norsksomalieren var han så psykotisk da han ble utskrevet fra sykehus etter en akuttinnleggelse at myndighetene må ta ansvaret for at det endte med tragedie for en rekke mennesker - inkludert ham selv.

Første gang

Det er trolig første gang en drapsdømt person søker erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

- Jeg kan ikke huske at man har hatt denne problemstillingen tidligere i noen saker hos oss. Det som er vanlig når det gjelder psykiatri, er at det søkes erstatning fordi pasienten enten prøver å begå selvmord eller bedriver selvskading, men dette at pasienten har begått et drap og hevder han har fått for dårlig behandling, det er en veldig spesiell sak, sier Torill Svoldal Stæhr i NPE.

- Provoserende

Og allerede samme dag som nyheten om søknaden blir kjent, kommer reaksjonene. Sosialbyråd Sylvi Listhaug kaller søknaden om erstatning er en ren ansvarsfraskrivelse.

- Jeg reagerer kraftig når en drapsmann ikke tar ansvar for sine handlinger, men begynner å skylde på samfunnet. Det er slik at når en begår drap, som er noe av det mest alvorlige man kan gjøre, så er man nødt til å ta ansvaret for det. Er det noen som burde få erstatning her, så er det de pårørende til vedkommende som ble drept, sier hun.

- Alvorlig

Byråden mener ikke det har noe å si at mannen ble erklært psykotisk av de sakkyndige i saken.

- Jeg synes ikke det. Drap er så alvorlig at han må ta ansvaret for det. Fremskrittspartiet er sterkt opptatt av at de som begår slike handlinger skal ta ansvaret for det, og at de pårørende i langt større grad blir tatt på alvor og får den erstatningen og den oppfølgingen de trenger. I Norge er det altfor mye snakk om å følge opp gjerningsmennene. Det burde være mer snakk om å ta vare på de etterlatte som mister en av de kjæreste de har rundt seg.

Uforsvarlig

Statens helsetilsyns granskning av saken endte med at en overlege ved Ullevål universitetssykehus fikk advarsel for uforsvarlig pasientbehandling. Det var en turnuskandidat som skrev ut mannen, men det var overlegen som var ansvarlig, slo Helsetilsynet fast.

23 år gamle Terje Mjåland ble drept da 43-åringen uten forvarsel begynte å stikke rundt seg med en Rambo-kniv blant medpassasjerene på trikken - bare fem dager etter at han ble utskrevet fra sykehuset. Fire andre passasjerer ble også skadet.

Utilregnelig

43-åringen ble tiltalt for drap og drapsforsøk, men ble dømt til tvungent psykisk helsevern i stedet for en vanlig fengselsdom fordi rettspsykiaterne mente han ikke hadde vært tilregnelig da drapet ble begått.

43-åringens advokat bekrefter at det er sendt inn en søknad om erstatning, men ønsker ikke å kommentere saken.