Hopp til innhold

Fredensborg-drapet: – Hadde med øks, kniv og brekkjern

Mennene siktet etter drapet på svenske Jonna Rask (26) har forklart at de bevæpnet seg med øks, brekkjern og kniv for å gjøre et innbrudd hjemme hos henne.

Drapet i Fredensborg

Jonna Rask (26) ble funnet drept natt til tirsdag. Kjæresten hennes ble alvorlig skadd.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Advokat Jens-Ove Hagen

Advokat Jens-Ove Hagen.

Foto: NRK
Pressekonferanse drap Oslo

Grete Metlid leder seksjonen for vold og seksualforbrytelser i politiet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Av fengslingskjennelsen går det frem at de tre drapssiktede mennene hadde planlagt innbrudd og var utstyrt med øks, brekkjern og kniv da de var på kvinnens adresse.

Fire menn er siktet etter drapet. Alle fire ble i dag varetektsfengslet av Oslo tingrett.

Tre er siktet for drap, drapsforsøk og grovt ran. Den fjerde, en 26 år gammel mann, er siktet for grovt ran eller medvirkning til dette, etter det NRK kjenner til tror politiet at han aldri var inne i selve leiligheten.

– Han er nå siktet for grovt ran. Siktelsen for drap er frafalt. Han benekter straffeskyld. Han har etter omstendighetene akseptert varetektsfengslingen. Han har godtatt kjennelsen. I utgangspunktet aksepterte han det ikke, men kommer ikke til å anke de fire ukene, sier 26-åringens forsvarer Jens-Ove Hagen.

Ifølge kjennelsen har politiet grunn til å tro at saken involverer flere personer.

– Skulle begå innbrudd

Flere av de siktede har forklart seg om innbruddsplanene til politiet. Den ene av de siktede brødrene har fortalt politiet at meningen var å begå et ran i leiligheten der Jonna Rask bodde.

25-åringen har også tilstått at han var i leiligheten under åstedet like før drapet skjedde. Ifølge hans egen versjon var han bevæpnet med øks, og brekkjern, mens en av de andre siktede hadde kniv.

Forklaringen støttes av den svenske 26-åring som er siktet for grovt ran. Han har fortalt politiet at han visste at det skulle gjennomføres et innbrudd i leiligheten der Jonna Rask bodde – og at planen var å holde beboerne « i sjakk».

En av de andre siktede skal i tillegg ha fortalt 26-åringen at det skulle skje et ran på stedet.

Fengsler ikke 18-åring

Også en 18 år gammel kvinne er siktet i saken for å ha bistått med å skjule en eller flere av de siktede mennene. Politiet bestemte sent i går at kvinnen ikke vil bli fengslet.

– Vi tok en siste vurdering om at det ikke er nødvendig å fengsle henne. Hun slippes nå fri og vil ikke ble fremstilt for fengsling i dag, sier fungerende seksjonssjef for vold og seksualforbrytelser, Grete Metlid.

28-åring tilstod drap

Den drapssiktede 28-åringen har erkjent drapet på Rask. Han er tidligere dømt for alvorlig kriminalitet, deriblant trusler, mishandling og grove krenkelser mot en kvinnelig partner.

Like før klokken 01.30 natt til tirsdag fikk politiet melding om det som ble antatt å være et innbrudd i Fredensborgveien i Oslo.

Da politiet kom til stedet, fant de to personer knivstukket i en leilighet.

En person ble bekreftet død på stedet, mens en person ble kjørt til Ullevål sykehus med alvorlige skader.

Krimteknikere i Fredensborgveien 14

Krimteknikere i Fredensborgveien 14 hvor Jonna Rask ble funnet drept.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK