Drapsetterforskning i Lørenskog: Reagerer på siktelsen mot den dreptes kone

En mann i 40-årene er varetektsfengslet i fire uker etter drapet i Lørenskog. Fem andre er fortsatt siktet, men løslatt. Blant dem avdødes kone.

Politiets innsatsleder Knut Hammer, vil foreløpig ikke si mye etter at en litauisk mann i slutten av 50-årene ble natt til søndag funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog. Saken etterforskes som drap, og én person er pågrepet.

En litauisk mann i slutten av 50-årene ble natt til søndag funnet død i en bolig på Fjellhamar i Lørenskog. Saken etterforskes som drap, og én person er pågrepet.

Foto: Geir Olsen / NTB

Den dreptes kone skal ha gjort det hun kunne for å berge livet til mannen.

Hennes forsvarer, Dag Svensson, sier det må ha vært voldsomt for kvinnen å få beskjed om siktelsen.

– Det er klart hun reagerte på det.

Kvinnen som også er litauisk statsborger skal først ha blitt fortalt at hun var vitne i saken. Senere ved avhør, skal ektefellen ha fått beskjed om at hun hadde status som siktet.

Advokat Dag Svensson

Forsvarer til den dreptes kone, Dag Svensson, sier kvinnen skal ha gjort førstehjelp på mannen.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Hun forsto at politiet mente hun kunne ha noe med drapet å gjøre, sier Svensson.

Politiet skal ha foretatt et umiddelbart avhør på stedet. Svensson mener de burde ansett kvinnen som fornærmet fra de fikk forklaringen fra henne natt til søndag.

– Hun ble forklart at det var på grunn av den kaotiske situasjonen som var på stedet at de valgte å sikte henne.

Medsiktede ut av saken

Det skal ha vært en form for bursdagsfeiring i huset der hendelsen skal ha skjedd. Også de fire andre personene som først ble siktet for drapet, var til stede i boligen.

Politiadvokat Eirik Braathen i Øst politidistrikt, sier politiet vurderte situasjonen natt til søndag som så uoversiktlig at det var nødvendig å pågripe samtlige som var til stede for å få kontroll på gjerningsmannen.

– Gjennom forklaringene som er avgitt så langt, og tekniske funn, er mistankegrunnlaget mot dem såpass svekket at drapssiktelsene kan bli frafalt relativt raskt, sier han.

– Det ligger vel litt i kortene at de skal ut av saken etter hvert. Det er ikke noe særlig å ha en slik siktelse hengende over seg.

Braathen understreker at etterforskningen er langt fra ferdig, og at det fortsatt ikke er klart «hvem som har gjort hva og slike ting».

Drapssiktet blir trolig fengslet i fire uker

Mannen som nå er siktet for drap, en polsk mann i 40-årene, har samtykket til politiets begjæring om fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud.

Mannen i 40-årene som er siktet for drap er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Den drapssiktede erkjenner at han var på stedet, men nekter straffskyld etter siktelsen for drap. Fortsatt er hendelsesforløpet noe uklart, men mannen har adresse i boligen.

I kjennelsen kommer det frem at mannen viste manglende samarbeidsvilje i starten av etterforskningen, og at han motsatte seg sporsikring.

Forsvaradvokat Gunhild Lærum.

Den siktedes forsvarer, Gunhild Lærum, sier den siktede ble overført til fengsel mandag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Han ble overført fengsel mandag, opplyser forsvareren, advokat Gunhild Lærum.

Lærum har ikke snakket med sin klient om saken mandag ettermiddag.