Hopp til innhold

Drammen innfører smittevernpåbud

På gata i Drammen mener mange at påbudene burde vært innført for lenge siden. Nå er det like strengt i Drammen som i Oslo.

Anders Holther

Anders Holter bruker alltid munnbind.

Foto: Azad Razaei / NRK

Fredag sa kommuneoverlegen i Drammen John David Johannessen at det ikke var behov for påbud i Drammen. Siden da har smittetallene økt ytterligere. Bare det siste døgnet har 35 nye blitt smittet. I dag kalte formannskapet i kommunen inn til ekstraordinært møte og bestemte seg for å innføre flere smittevernpåbud også i Drammen.

Drammen rådhus

Formannskapet i Drammen hadde ekstraordinært møte i dag for å innføre smittevernpåbud.

Foto: Azad Razaei / NRK

Eksplosiv vekst

John David Johannessen, kommuneoverlege Drammen

Kommuneoverlege John David Johannessen mener nå at påbud er eneste løsning for å slå ned smitten.

Foto: Azad Razaei / NRK

Siden torsdag har Drammen fått 178 nye smittetilfeller, og har nå 70 smitteklynger. Det fortalte kommuneoverlege John David Johannessen til formannskapet.

– Det er nå behov for brede tiltak, sa han.

Han fortalte videre at smitten har hatt en eksplosiv vekst den siste tiden, og at det nå er viktig å stoppe smitten raskt.

Politikerne hadde likevel mange spørsmål til smittevernledelsen i kommunen. Etter en lang diskusjonsrunde rundt detaljer i forskriften ble formannskapet til slutt enig om å stramme inn og innføre en rekke smittevernpåbud.

Burde dele ut gratis munnbind

Marius Simonsen

Marius Simonsen bruker munnbind på bussen når det er mange mennesker.

Foto: Azad Razaei / NRK

På gata i Drammen i dag er mange av dem vi møter glade for at det innføres strengere restriksjoner i Drammen.

– Bussene er jo stapp fulle. Det burde vært påbud om munnbind for lenge siden. Det mener Marius Simonsen. Han har ikke på seg munnbind på gata, men sier han bruker det på bussen dersom det er mange mennesker.

Han mener prisen på munnbind er altfor høy.

Det burde vært gratis. Kommunen burde jo ha sendt det hjem i posten til alle, sier Simonsen.

Litt lenger nedi gata møter vi Anders Holther. Han sier han alltid har munnbind på seg når han er ute.

– Jeg har brukt munnbind helt siden i våres, men ser jo at det er få som bruker det her i Drammen, sier Holther. At Drammen og andre kommuner nå innfører en rekke påbud og ikke bare anbefalinger synes han er på tide.

– Det kunne vært strengere mye før, sier han.

Nye tiltak i flere kommuner

Morten Wolden, kommunedirektør, Trondheim

Morten Wolden er kommunedirektør i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Også i Trondheim har det i dag vært møte med kriseledelsen i kommunen. Der er det varslet at det vil holdes en pressekonferanse onsdag morgen.

Etter møtet sa kommunedirektør Morten Wolden at de først og fremst vil skjerpe interne rutiner, blant annet på institusjoner og på møte- og reisevirksomhet.

Kommuneledelsen er også bekymret for smitten fra utenlandske arbeidere, til tross for at hele 80 prosent fra utenlandsfly tester seg på Værnes.

Politikerne diskuterer også hva de skal gjøre med kollektivtrafikken og et eventuelt munnbindpålegg.

I Tromsø hadde kommunen pressekonferanse tidligere i dag. Der kom de med mer informasjon om smittesituasjonen, etter flere nye smittetilfeller på blant annet skoler.

– Nå har vi kommet dit at vi må skjerpe oss, alle som bor i Tromsø. Smitten kan være hvor som helst, sa ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

– Det vi gjør de neste ukene vil trolig få avgjørende betydning for hvordan adventstiden og jula blir for oss alle. Vask hendene og hold avstand, la han til.

Kommunen anbefaler nå økt bruk av hjemmekontor og hjemmeskole. Videre anbefales bruk av munnbind på offentlig transport dersom én meters avstand ikke er mulig. Det blir også påbud om system for registrering av alle gjester på serveringssteder, også de uten alkoholservering. Når det gjelder besøk i eget hjem blir det krav om maks ti personer på besøk.