Fakta
LYD OG VIDEO

Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- Hør reportasje om ny restaurant på St. Hanshaugen her.
- Blanda drops fra Østlandssendingen:
En stor tømmerbygning i dragestil, inspirert av vikingtiden og stavkirkene, ikke ulik den som ligger på Frognerseteren i dag, er det Stiftelsen Byens Fornyelse vil bygge.
Hasselbakken restaurantanlegg
Det lå nemlig en slik restaurant på St. Hanshaugen fram til den brant i 1936. Nå vil stiftelsen bygge den opp igjen og prosjektet skal presenteres i april.

Slik så det ut på St. Hanshaugen en gang. Og slik kan det bli igjen, hvis Byens Fornyelse får gjennomført sin plan. Fotomontasje: Stiftelsen Byens Fornyelse.
Hasselbakken restaurantanlegg ble bygget i 1890-årene. Anlegget bestod av to store trebygninger i dragestil, tegnet av arkitekt Holm Hansen Munthe. De lå på området hvor det i dag er lekeplass for barna, på nedsiden av dagens uteservering.
Restauranten hadde plass til flere hundre gjester og var svært populær.
– St. Hanshaugen var en av de første byparkene som ble anlagt i Oslo. Den hadde mange attraksjoner; her kunne man til og med se bjørner i bur!, sier Audun Engh i Stiftelsen Byens Fornyelse.
Nasjonalromantisk
Bilder fra før brannen i 1936, viser en restaurant i mørkt tre, med spisse tak fulle av utskjæringer og fabeldyr som skriker mot himmelen. Det er dette som er dragestil, forteller Engh :
– De er inspirert av det man har på en del stavkirker fra Middelalderen. Dette var jo en del av den norske nasjonsbyggingen i tiden før 1905. Vi hadde den nasjonalromantiske malerkunsten med Brudeferden i Hardanger, vi hadde gjenoppdagelsen av folkemusikken, og også arkitektene ville bidra til dette med å ta opp igjen norske byggeskikker fra Middelalderen, forteller Engh.
Brant ned
Da den ene bygningen brant ned i 1936, besluttet man å rive den andre også. Trist, mener Byens Fornyelse, som er et nettverk av arkitekter, kunsthistorikere og skribenter som er opptatt av tradisjonell arkitektur.
Prosjektleder Audun Engh er jurist. Han mener det er tull å snakke om at de tenker gammeldags, når de vil gjenreise restauranten i mørkt tre og dragestil :
- Parkanlegget ble planlagt som en helhet i en epoke og vi syns det er riktig å gjenskape et element som er tapt. Vi mener det er en mye bedre idé enn at en også her skulle få eksperimentell arkitektur som vi jo har veldig mange andre steder i byen.
Tysk hjelp
Tyske Keiser Wilhelm, var en Norgesvenn og besøkte landet en rekke ganger. Han ble så begeistret for restauranten på St. Hanshaugen at han straks ba den norske arkitekten om å bygge en lik i byen Potsdam.
Dessverre er også den tyske bygningen er ødelagt, men tyskerne vil nå bygge den opp igjen.
Med tysk finansiering av prosjekteringen har Byens fornyelses arkitekter kunnet utforme planene for St. Hanshaugen. Nå er de nesten helt ferdige.
Søker investor
Det endelige prosjektet skal presenteres i Berlin i april. Håper er å gjenreise tvillingbyggene i Norge og Tyskland samtidig.
Nå gjenstår det bare å finne en investor som er villig til å bla opp 15 millioner kroner for å få et snev av Frognerseteren på St. Hanshaugen.