Dørvakt må i fengsel for vold mot gjest

En dørvakt må sone 60 dager i fengsel etter vold mot en gjest han hadde bortvist.

Arm til dørvakt

En dørvakt er dømt til fengsel for vold mot en gjest.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Dørvakten, som er i 30-årene og bosatt i Østfold, var på jobb ved et serveringssted i søndre deler av Follo i september i fjor.

I forrige uke møtte han for Follo tingrett, tiltalt for å ha kastet en gjest i bakken og lagt seg oppå ham. Gjesten fikk skader i et kne,blant annet i et korsbånd. Dørvakten erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen.

Gjesten følte seg ikke full

Gjesten var forlover i et utdrikningslag. Han ble bedt om å forlate serveringsstedet, fordi vaktene mente at han var for beruset.

Gjesten selv var ikke enig i at han var så beruset at det var grunn til å nekte ham adgang. Han argumenterte derfor med dørvaktene for å slippe ham inn igjen.

På et tidspunkt la dørvakten gjesten i bakken og holdt ham fast.

Follo Tingrett

Østfoldingen møtte i Follo tingrett i forrige uke.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

I retten hevdet dørvakten at han hadde bedt gjesten forlate stedet flere ganger, men at gjesten argumenterte imot, kom med skjellsord og viftet med armene. Han forklarte at gjesten hadde blitt aggressiv da han ble ført ut av lokalene. Gjesten fikk beskjed om at han var bortvist, men kom likevel tilbake. Han fortalte at gjesten tok tak i skjorta hans og at han ble truet med at gjesten skulle «knuse trynet» hans og at «han skulle få angre».

Dørvakten hevdet at han hadde tatt med gjesten til den andre siden av gaten der han hadde lagt gjesten kontrollert i bakken. Han hadde holdt gjesten fast til han hadde roet seg. Dørvakten kunne ikke forstå at gjesten hadde pådratt seg skade i kneet.

Til legevakt i ambulanse

Gjesten forklarte i retten at han hadde protestert mot bortvisningen fordi han ikke følte seg full. Han mente dørvakten måtte ha tatt feil person. Han fortalte videre at han ble tatt i et låsegrep og ledet ut på gaten. Han ble stående på gaten utenfor serveringsstedet. Han fikk beskjed av dørvakten at han ikke kunne stå der, men det var han uenig i: Han mente dørvakten ikke kunne utvise ham fra gaten.

Gjesten hevdet at han bevisst ikke hadde provosert. Han hadde stått med armene rett ned. Helt «ut av det blå» løftet dørvakten ham opp og bar ham over gaten før han la ham i bakken. Gjesten hevdet at han ikke hadde gjort motstand.

Han ringte selv til politiet, og etter hvert kom en patrulje. Det kom også en fremmed dame, som fortalte at hun hadde sett det hele.

Dagen etter våknet mannen med store smerter i kneet, og han besvimte etter at han hadde stått opp. Han ble kjørt med ambulanse til legevakten, der det ble påvist flere skader i kneet. Mannen ble sykmeldt i to måneder, han måtte gå med krykker i en måned.

Bekreftet av vitner

Gjestens forklaring ble bekreftet av to vitner: Mannens kamerat som så det hele på nært hold, og kvinnen som hadde kommet til. Begge beskrev en svært brutal behandling fra dørvaktens side. Kvinnen, som var helt edru og som ikke kjente noen av partene, hadde umiddelbart reagert på dørvaktens oppførsel. Hun oppfattet dørvakten som aggressiv.

Follo tingrett konkluderte med at dørvakten var skyldig i legemsfornærmelse. Forsvareren argumenterte for at dørvakten hadde handlet i nødverge, noe tingretten ikke var enig i. Retten slår også fast at dørvakten ikke kan frifinnes på grunn av provokasjon.

14.600 kroner i erstatninger

Follo tingrett har i skjerpende retning lagt vekt på at tiltalte som dørvakt burde klare å håndtere en slik situasjon på annen måte. Retten la også vekt på at gjesten ble skadet så han ble sykmeldt i to måneder. I formildende retning la retten vekt på at mannen ikke tidligere er straffet og at gjesten hadde fått flere anledninger til å forlate stedet.

Follo tingrett fant at to måneders fengsel er en riktig reaksjon. Videre er dørvakten dømt til å betale 4600 kroner i skadeerstatning og 10.000 kroner i oppreisning til gjesten. I tillegg må han betale 2.500 kroner i saksomkostninger.