Hopp til innhold

Dømt til to års fengsel for bildrap på syklist

En 43 år gammel mann fra Nannestad er i Øvre Romerike tingrett dømt til to år og tre måneder i fengsel for uaktsomt drap. En 22 år gammel syklist ble påkjørt og drept i ulykken på fylkesvei 176 ved Gardermoen høsten 2014.

Ødelagt sykkel i veigrøfta etter påkjørsel nær Gardermoen

FENGSEL: 43-åringen som nå er dømt for å ha drept en 22 år gammel syklist ved Gardermoen høsten 2014, ble også dømt for å ha kjørt i beruset tilstand og for å ha forlatt ulykkesstedet uten å hjelpe de skadde.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

22 år gamle Petter Omsland Nikolaisen var på sykkeltur med kamerater da han ble kjørt ned av 43-åringen som var kommet over i motgående kjørefelt.

Omsland Nikolaisen døde i ulykken og en annen syklist ble hardt skadet.

Nå er bilføreren dømt til to og tre måneder i fengsel for uaktsomt drap og er fratatt førerkortet for alltid.

For tidlig å vurdere anke

Oscar Ihlebæk

AVVENTER: Den dømtes forsvarer, Oscar Ihlebæk, sier han må snakke med sin klient og se nærmere på dommen før de avgjør hva som skal skje videre.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Forsvarer til den dømte 43-åringen, Oscar Ihlebæk, sier han ikke har rukket å snakke med sin klient om dommen.

– Jeg har kun hatt anledning til å se på domsslutningen og ikke hatt muligheter så langt til å lese dommens premisser.

– Jeg har registrert at dommen er i samsvar med aktors påstand, utover det har jeg ikke noen kommentarer så langt, sier Ihlebæk.

Han sier at han og hans klient derfor må komme tilbake til en eventuell anke.

– Vi har 14 dager på oss fra i dag, så får vi ta den vurderingen når vi får tid og anledning til det.

Foreldre får erstatning

43-åringen ble også dømt til å betale oppreisning til de etterlatte foreldrene med 200 000 kroner til hver og 75 000 kroner til hver av syklistene som overlevde.

I tillegg ble foreldrene tilkjent erstatning for inntektstap med kr 175 000.

Christian Lundin

FÅR ERSTATNING: - Det er ingen lindring for de etterlatte, men mine klienter er tilfredse med at mannen nå er domfelt, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Bistandsadvokat for de etterlatte foreldrene og de skadde syklistene som overlevde, Christian Lundin, sier hans klienter er tilfredse med at 43-åringen nå er dømt og at de er lettet over å få tilkjent erstatning.

– Tilkjent oppreisning er meget høyt i forhold til rettspraksis og det at foreldrene får dekket sitt tapte inntektstap er også noe nytt, sier Lundin.

– Hittil har slikt tredjemannstap ikke vært ansett for å være erstatningsrettslig vernet. Forsikringsselskapet i saken har over lang tid fastholdt at foreldrene ikke har krav på erstatning. Nå har retten slått fast noe annet.