Hopp til innhold

Dømt til sju års fengsel etter festvold

En 20 år gammel mann er dømt til sju års fengsel etter at Jonas Wendelborg Bråten (17) døde av kuttskader på en hjemmefest.

Jonas Wendelborg Bråten

DØDE ETTER FESTVOLD: Jonas Wendelborg Bråten (17) døde etter å ha blitt påført kuttskader på en hjemmefest i Hokksund.

Foto: Privat

Dommen er i tråd med aktor Tonje Tønders påstand, som hun la ned da saken gikk for Eiker, Modum og Sigdal tingrett sist uke. Den 20 år gamle mannen slo 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten med et glass i halsen under en krangel på en hjemmefest i Hokksund i september 2013.

17-åringen blødde kraftig, og han døde av skadene på sykehus dagen etter. Bakgrunnen for krangelen var at de var uenige om hvordan de skulle hjelpe ei jente som var overstadig beruset.

– Burde forstått hvor farlig det var

20-åringen er dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, med bruk av særlig farlig redskap.

Ølglasset

Dette glasset er tilsvarende det som ble brukt av tiltalte.

Foto: Politiet

I dommen står det at den da 18 år gamle mannen burde forstått at glasset ville knuse, og at slaget kunne få livstruende konsekvenser.

Det er i tråd med aktor Tonje Tønders påstand om at den tiltalte 20-åringen burde ha forstått at det var fare for at liv kunne gå tapt.

– Vi er fornøyd med at vi ble hørt og at retten gjorde den samme vurderingen som oss, sier statsadvokat Tonje Tønder til NRK.

Må betale erstatning

Forsvarer Harald Stabell sa i retten at hans klient ikke kunne innsett muligheten for at slaget ville føre til at 17-åringen døde. Tiltalte erkjente handlingen, men ikke straffskyld fordi han ikke husker noe av hendelsen. Stabell mener det er en streng dom.

Harald Stabell

Harald Stabell er 20-åringens forsvarer.

Foto: Camilla Wernersen

– Jeg vil lese dommen grundig og ta en samtale med min klient omkring ankespørsmålet, sier Stabell til NRK.

20-åringen er også dømt til å betale en oppreisning til Jonas' foreldre på 125.000 kroner hver. Han frifinnes for kravet om erstatning for tapt arbeidsinntekt for 17-åringens mor.

– Moren til Jonas reagerer på at tiltalte ikke ble dømt til å betale erstatning for den perioden hun var sykmeldt etter at Jonas døde, sier bistandsadvokat Niels Christian Schelver Petersen.

Advokaten sier at familien ellers er fornøyd med dommen.

Hjemmefest i Hokksund

Det var på en hjemmefest i dette huset i Hokksund at de to guttene begynte å krangle.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix