Dømt til seks års fengsel for familievold – anket på stedet

En mann i 40-årene fra Buskerud er i Drammen tingrett dømt til fengsel i seks år for å ha banket kona og parets fem barn sammenhengende i 23 år, inntil mannen ble pågrepet i oktober 2016.

Drammen Tinghus

Rettssaken mot familiefaren har pågått i Drammen tingrett siden november.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Mannen i 40-årene er også dømt til å betale til sammen nærmere to millioner kroner i erstatning til familiemedlemmene. Han har i tillegg fått besøksforbud på ubestemt tid, og kan ikke kontakte hverken kona eller barna på noe som helst vis.

Advokat John Christian Elden i retten

Nyoppnevnte forsvarer John-Cristian Elden

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Forsvarer John Christian Elden ble oppnevnt etter at dommen var avsagt. Han ønsker ikke å gå inn i saken da han ikke har fått satt seg inn i den, men opplyser til NRK at mannen anket dommen på stedet da den ble avsagt i Drammen tingrett i forrige uke.

Var vitne til volden mot mor

I løpet av rettssaken har alle barna og deres mor forklart seg om omfattende og alvorlig vold over mange år.

Blant annet skal mannen gjentatte ganger ha utsatt sine barn for fysisk og psykisk vold.

Dommen fra Drammen tingrett beskriver fem barn og en ektefelle som levde i kontinuerlig frykt for å bli slått og sparket, truet og trakassert. Ifølge dommen slo mannen med flat hånd, knyttet hånd, han sparket og dro kona og jentene etter håret. Han skal ha brukt balltre, jernstang og andre redskaper. En gang holdt han ifølge dommen en pistol mot konas hode og truet med å skyte henne, en annen gang holdt han en snor rundt halsen hennes mens han truet med å kvele henne.

Alle barna skal også ha vært vitne til den fysiske volden som moren og de andre søsknene har vært utsatt for.

i dommen skriver tingretten at mannens ektefelle og de fem barna over en periode på 23 år skal ha levd under et regime av utrygghet og frykt for vold.

Mannen bestrider å ha brukt vold av en slik karakter og et slikt omfang som kona og de fem barna beskriver. Det handlet om irettesettelse og oppdragelse, forklarte han i retten.