Hopp til innhold

Dømt til forvaring i sju år

Retten har i dag bestemt at fengselsstraff ikke er nok for å verne samfunnet fra 48-åringen som misbrukte seks thailandske gutter i 2004 og 2005.

Pedofilitiltalt trønder
Foto: NRK

Mannen, som opprinnelig er fra Trøndelag, men som nå er bosatt i Oslo, sto tiltalt for menneskehandel og seksuelle overgrep mot de seks thailandske guttene. 48-åringen ble funnet skyldig på alle punkter i tiltalen.

I retten vedgikk han delvis straffskyld, men nektet for at overgrepene mot guttene skjedde med tvang. Han er dessuten uenig i at distribusjonen av seksuelle bilder på internett er å anse som menneskehandel, slik påtalemyndigheten la til grunn.

Retten var enig med aktor

Pål K. Lønseth

Pål K. Lønseth

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Aktor la i forrige uke ned påstand om åtte års forvaring og ble i stor grad hørt. Forvaringsdommen er satt til sju år med en minstetid på fire år. Dermed risikerer 48-åringen å bli sittende bak murene i lang tid. Straffen kan forlenges med fem år om gangen så lenge den dømte fortsatt anses som en fare for samfunnet.

- Vi er godt fornøyde. Vi skal nå studere dommens premisser, men det ligger an til at vi godtar dommen. Retten har fulgt den lovforståelse som påtalemyndigheten har lagt til grunn, sier aktor Pål K. Lønseth.

Må betale erstatning

48-åringen har helt siden han ble pågrepet av politiet i fjor vår, samarbeidet med etterforskerne. Han har ikke motsatt seg å betale erstatning dersom politiet fant guttene som ble utsatt for overgrepene.

Ett av barna ble funnet i mai. Mannen må betale denne gutten en oppreisning på 60.000 kroner. De andre barna har ikke norsk eller thailandsk politi greid å finne.

Dommen vil bli anket

Anne Kristine Bohinen

Anne Kristine Bohinen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er allerede nå klart at 48-åringen kommer til å anke dommen.

- Jeg er uenig i at vilkårene for forvaring er oppfylt, og det er klart at det vil tiltalte anke. Han er uenig i at han har bedrevet menneskehandel, og at han skal settes under forvaring. Han vil motta behandling og er behandlingskompetent. Men han har jo for øvrig erkjent straffeskyld på vesentlige punkter, så han har hatt god tid på å forberede seg og er ikke overrasket, sier mannens forsvarer Anne Kristine Bohinen.

Distribuerte filmer på nettet

48-åringen er blant annet dømt for å ha produsert bilder og film som viser seksuell omgang med og mellom thailandske gutter og distribuert dette på internett. På noen av bildene er han selv med på seksuelle aktiviteter med prostituerte gutter.

Tiltalen omfattet seksuell omgang med og utnyttelse av seks gutter. Guttene ble betalt 1.000 thailandske bath, ca. 170 norske kroner, for å være med på pornografiske aktiviteter i en leilighet som tiltalte eier i Bangkok sammen med sin thailandske partner.

- Stor fare for nye overgrep

De rettssakkyndige la i forrige uke fram sin konklusjon for retten. Både psykiater Kjersti Narud og hennes kollega Henning Værøy konkluderte med at det er stor fare for at 48-åringen vil begå nye overgrep også dersom han får behandling i flere år.

- Setter man seg i en stilling hvor samfunnet risikerer at han ikke får den behandlingen han trenger, er det en for stor risiko. Jeg minner om at de sakkyndige vurderer at det er behov for behandling i mange år, sa aktor Pål K. Lønseth i retten.