Dømt for uaktsomt drap

Mannen som var tiltalt for å ha drept lillebroren da en hjemmelaget bombe ved et uhell gikk av på Grorud, er dømt til seks måneders betinget fengsel.

Statsadvokat Pål Berg (t.v.) og advokat Vidar Lind Iversen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i to år for både 21-åringen og en kamerat som var tilstede i leiligheten da bomben gikk av.

Retten understreker imidlertid at de to hadde en underordnet rolle. Det var den 17 år gamle lillebroren som hadde laget bomben som gjorde at han selv mistet livet, og at storebroren måtte amputere den nedre delen av begge bena og venstrehånden.

- Tiltalte er invalidisert for livet på grunn av lillebrorens uforstand og egen uaktsomhet. Allmenpreventive hensyn krever ikke ubetinget fengsel i dette tilfellet. Retten mener betinga fengsel i 6 måneder er en passende reaksjon for begge, heter det i dommen.

- Lettelse å være ferdig

21-åringens forsvarer Hanna Fossen sier klienten foreløpig ikke har bestemt seg for om saken skal ankes.

- Foreløpig har han bare notert seg at han fikk en betinget dom, og at det var langt mildere enn påstanden fra påtalemyndigheten, som var to år ubetinget. Så sånn sett var han fornøyd, men i utgangspunkt har vi jo prosedert på en frifinnelse, så vi må gå litt i tenkeboksen og vurdere om den skal ankes eller ikke, sier hun.

Samtidig synes 21-åringen det er en lettelse at saken er ferdig.

- Han synes det har vært veldig tungt å få revet opp alt dette her og på en måte oppleve hele denne marerittaktige situasjonen en gang til. Samtidig synes han det er en lettelse å være ferdig, sier Hanna Fossen.

Liknet terrorbombe

I dommen kommer det frem at lillebroren fant oppskriften på sprengstoffet TATP på internett. Sprengstoffet ble først oppdaget i 1895, og blir i dag ofte brukt i terroraksjoner, senest i terroraksjonene i London i 2005. Sprengstoffet lages av forholdsvis vanlige kjemikalier som kan kjøpes i butikk.

Den 17 år gamle kjemistudenten drømte om å få nobelprisen i kjemi, ifølge broren. Isteden endte han sitt liv på verandaen til leiligheten han bodde i på Grorud.

Kjemiferdighetene han fikk på skolen, brukte han til å lage sprengstoffet som tok livet av ham.

Nektet straffskyld

21-åringen erkjente ikke straffskyld på noe punkt i tiltalen da behandlingen av straffesaken mot ham og en 22 år gammel kamerat mandag.

Mannen var gråtkvalt og opprørt da han mandag fortalte retten om sekundene da lillebrorens hjemmelagde bombe eksploderte.

- Det kom et hvitt lys nedenfra, og jeg husker skrik fra alle kanter. Det viste seg at det var jeg som skrek. Det siste jeg husker da broren min falt, var at han spurte meg hvorfor jeg skrek så fælt.

Advokat Hanna Fossen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I Oslo tingrett kom det fram at det svært sensitive og kraftige sprengstoffet forårsaket ekstreme sprengskader kvelden 17. august 2005. De to brødrene og en kamerat var i ferd med å lage en primitiv rørbombe da alt gikk galt.

Metallsplint i hjertet

Den 17 år gamle lillebroren døde på stedet etter å ha fått en metallsplint gjennom hjertet.

Han hadde selv fylt røret med et høyeksplosivt pulver og var i ferd med å tette det med en trekork da pulveret detonerte på verandaen.

På sekunder ble livet og verdenen til storebroren forandret for alltid. Han fikk selv sprengt bort den nedre delen av begge bena og venstrehånden og fikk sterkt nedsatt syn.

"Helt jævlig"

21-åringen hjalp broren med å holde metallrøret mens trekorken ble slått inn med hammer ovenfra.

- Jeg vil fortelle om dette sånn at dere kan forstå hvor jævlig det er, sa 21-åringen da tingrettsdommer Arild Nesdal på sakens første dag minnet ham på at han ikke trengte å forklare seg.

Hans medtiltalte kamerat beskrev scenene i leiligheten på Grorud som "helt jævlige" da han forklarte seg for retten.