Dømt for Manglerud-drapet

De tre som var tiltalt for drapet på Mohammed Arshad er dømt til sju, elleve, og ti år og seks måneder i fengsel. I tillegg må to av dem betale erstatning til de etterlatte.

Mann død etter vold på Manglerud

STARTET DRAPSETTERFORSKING: Mohammad Arshad ble funnet død like ved sitt eget hjem i september 2013.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

Statsadvokat Irlin Irgens

TILFREDS: Statsadvokat Irlin Irgens er tilfreds med at dommerne var enige i at det dreide seg om et forsettlig drap.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Retten var enig med påtalemyndigheten om at det dreier seg om et forsettlig drap. Det er vi er naturligvis tilfreds med, sier aktor, Irlin Irgens, til NRK.

To av de tiltalte ble dømt for medvirkning til forsettlig drap, mens den tredje er dømt for grov legemsbeskadigelse med døden til følge.

– Når det gjelder straffen så ligger den noe under vår påstand. Vi får vurdere hvordan vi håndterer det, sier Irgens.

Drept ved sitt eget hjem

Mohammad Arshad var blitt overfalt med pepperspray og slått med økseskaft og fastnøkkel, da han ved midnatt til 28. september 2013 ble funnet liggende på gaten med store skader like ved sitt hjem på Manglerud i Oslo.

Opprinnelig var fire menn tiltalt i saken, men én av dem stakk av til Pakistan og har derfor ikke blitt stilt for retten.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett har «de tre andre tiltalte pekt på fjerdemann som den som tildelte avdøde de dødelige slagene».

Bevisene i saken er i hovedsak de tre tiltaltes forklaringer, og de tre blir trodd av retten på at det var fjerdemann, som nå er i Pakistan, som sto for volden som førte at Arshad døde.

Alle tre har erkjent straffeskyld for legemsbeskadigelse eller medvirkning til dette. Det er ingen beviser for at de tiltalte planla å drepe, men at de planla over tid å gjøre skade, står det i dommen.

Årsaken til at to av de domfelte straffes strengere enn den tredje domfelte er at retten mener de to så at fjerdemann slo Arshad flere ganger med fastnøkkelen, og burde ha grepet inn. Tredjemann ble igjen i bilen, og retten mener han ikke fikk med seg drapshandlingen.

I konflikt med sønnen

Bakgrunnen for at de fire ble tiltalt, skal ha vært at en av de tiltalte hadde en bagatellmessig konflikt med den eldste sønnen til Arshad.

De tre tiltalte har forklart at de planla å banke opp 52-åringens sønn.

– Jeg hadde aldri i tankene at det skulle ende i drap. Jeg tenkte at det verste som kunne skje var at han ble lam, sa en av de tiltalte i retten.

Arshad etterlot seg kone og fire barn. Familien hadde nettopp flyttet inn i en ny enebolig på Manglerud da han ble drept.

NRK har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra de domfeltes forsvarere eller de pårørendes bistandsadvokat.