Dømt for drap på kameraten

Mann (34) helte rødsprit over kameraten og tente på. Nå er han dømt til 14 års fengsel.

DØDSBRANN: Brannvesenet jobbet på stedet etter brannen.

34-åringen er dømt til 14 år i fengsel for drapet på Skedsmokorset og trusler mot andre, skriver Dagbladet. Den drepte kameraten var sterkt beruset og hadde blitt utsatt for vold.

Han var bevegelseshemmet og blitt dynket i brennbar væske før han døde av brannskader, ifølge dommen fra Nedre Romerike tingrett.

Nødetatene rykket ut til brann i en bolig en ettermiddag i november 2018. Stuen var overtent da brannvesenet kom inn i boligen. Flere vinduer var knust som følge av brannen, og flammene stod ut. I stuen fant brannvesenet den drepte.

Tre dager senere ble to personer pågrepet og siktet for drap. Begge var venner av offeret og de tilhørte et belastet miljø. Domfelte har hatt et rusproblem i mange år.

Svært smertefullt

Måten drapet skjedde på var trolig svært smertefull, står det i dommen. Det mener tingretten er straffeskjerpende, og finner ingen formildende omstendigheter.

Den drapsdømte har forklart at han ikke husker noe av hendelsen, men at det var et uhell.

– Han har nektet straffskyld fordi han har ingen erindring om den kvelden, sier 34-åringens forsvarer Dag Svensson.

– Hvordan reagerer klienten din på dommen?

– Han hadde forberedt seg på det verste; 18 års forvaring, og nå fikk han 14 års fengsel. Det er ille nok, men han var jo lettet at det ikke ble så ille som det var påstått.

34-åringen tar betenkningstid for å vurdere om han vil anke dommen.

Delvis frikjent

Selv om han er dømt for drapet ble han frikjent for et annet punkt i tiltalen – om å ha forårsaket en brann som lett kunne medføre tap av menneskeliv.

– Det tilsier jo at straffereaksjonen blir vurdert noe annerledes, forteller statsadvokat Torunn Gran.

Hun er aktor i saken og understreker at hun er fornøyd med at mannen er dømt for drap. Men det er opp til Riksadvokaten om påtalemyndigheten vil anke dommen.

Tidligere straffedømt

Dagbladet skriver at mannen er både dømt for innbrudd og trusler mot andre personer samme kveld som dødsbrannen. Retten har vurdert forvaring, men kommet til at det ikke er fare for at mannen vil begå en like alvorlig forbrytelse igjen.

Den tiltalte er tidligere domfelt fem ganger, blant annet for vold. Han er også bøtelagt en rekke ganger ifølge dommen.