Dømt for å ha svindlet 90 år gammel nabo

En 55 år gammel mann er dømt til fengsel i 3 år og 8 måneder for å ha lurt over 17 millioner kroner fra sin 90 år gamle nabo.

Etterforsker og politiadvokat i Oslo tingrett

FRA FØRSTE DAG I RETTEN: Politietterforsker Håvard Lunde (t.v.) og aktor Knut Horn i rettens første dag.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Mannen er også dømt til å betale en erstatning på 17 millioner kroner til kvinnen.

Hevdet han lånte pengene

Da rettssaken startet i Oslo tingrett for en og en halv uke siden, nektet mannen straffskyld. Både han, og offeret for bedrageriet, har forklart at millionbeløpet var et lån som skulle brukes på mannens investeringer.

I dommen står det at «tiltalte har fremkalt, styrket og utnyttet en villfarelse hos fornærmede ved å innbille henne at hun trygt kunne låne ham penger, og at hun skulle få pengene tilbake.»

De fleste pengene er overført direkte til den tiltalte mannen, men omtrent én million kroner er også overført til en tredjeperson. Ifølge politiet har mesteparten av pengene sannsynligvis havnet i USA, og kanskje i Dubai. Nøyaktig hvor pengene er blitt av, etterforskes som en egen helerisak.

Det var først kvinnens bank som slo alarm. Selv om kvinnen gikk god for 55-åringen, fikk banken inntrykk av at hun egentlig ikke hadde oversikt over pengeoverføringene og hva disse skulle gå til.

Kvinnen har en stor formue, og har ikke ifølge dommen ikke tatt tapet av pengene tungt. Retten har ikke funnet dette formildende, men har ikke skjerpet straffen siden hun ikke ble påført økonomiske eller personlige problemer som følge av bedrageriet.

Mildere straff

Politiadvokat Knut Horn

Politiadvokat Knut Horn.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Politiadvokat og aktor Knut Horn er fornøyd med dommen, selv om han ba om en strengere straff.

– Når det gjelder skyldspørsmålet har vi fått medhold på alle vesentlige punkter. Jeg ba om en noe strengere straff på fire år og seks måneder, men jeg tror ikke jeg kommer til å anke. Jeg føler det er en god dom, med gode premisser, sier Horn til NRK.

Mannen ble dømt til å sone 3 år og 8 måneder, men får i tillegg fratrekk for 261 dager i varetekt.

Forsvarer Kristin Mørch sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere dommen før hun har gått gjennom den med 55-åringen.