Dømt for å ha løyet i voldtektssak

En kvinne i midten av 20-årene er i Oslo tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel for falsk forklaring i en voldtektssak.

Kvinnen oppsøkte voldtektsmottaket i Oslo, dagen etter en jobbfest sommeren for snart to år siden.

Hun anmeldte en mannlig kollega for voldtekt. Han ble pågrepet, og ble sittende tre dager i arresten.

Fryktet for samboerforholdet

Kvinnen hadde samboer, og i avhørene fortalte hun politiet hun ikke hadde hatt sex med kollegaen tidligere.

Det viste seg å ikke være sant. Kvinnen har forklart at hun fryktet at samboerforholdet ville ryke, hvis hun innrømmet å ha vært utro tidligere.

Det er denne løgnen i avhør kvinnen nå er dømt for. Aktor ba om 30 dagers ubetinget fengsel, men straffen ble gjort betinget. Kvinnen er også dømt til å betale 6000 kroner i saksomkostninger.

Forsvarer Halldis Winje

Halldis Winje er den dømte kvinnens forsvarer.

Foto: nrk

Kvinnens forsvarer Halldis Winje, sier kvinnen ikke har bestemt seg for om hun vil anke:

– Jeg mener jo at hun skulle vært frifunnet fordi hun ikke forsto at det var relevant for saken hva som hadde skjedd et år i forveien.

Erstatning til mannen

Politiet henla voldtektssaken på bevisets stilling. Og i denne rettsrunden om falsk forklaring har ikke retten tatt stilling til selve voldtektsanklagen.

Den anmeldte mannen nektet hele tiden for at en voldtekt fant sted. Han har fått erstatning fra staten for oppholdet han måtte ha i arresten.

Winje sier at saken har gjort at kvinnen har mistet tillit til politiet:

– Hun er glad for at hun ikke må i fengsel, men hun har fortsatt vanskelig for å akseptere den måten politiet har behandlet saken hennes på.