Hopp til innhold

Dødsbranner bekymrer Seniorsaken

Feilslått eldrepolitikk er mye av grunnen til at så mange eldre dør i branner, mener Seniorsaken.

Brann i Gudevoldveien i Fredrikstad

Brann i Gudevoldveien i Fredrikstad natt til fredag. En kvinne på 92 år er savnet etter brannen.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Omtrent alle som har mista livet i brann hittil i år er over 70 år, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap.

LES: Eldre rammes hardt av dødsbranner

Senest på fredag var det en ny dødsbrann |, denne gang i Fredrikstad.

En person ble funnet død i brannruinene, men foreløpig kan ikke politiet si sikkert om det er en savnet 92-åring som bodde i huset.

– Skulle bodd på eldrehjem

I 12 av 13 dødsbranner hittil i år var det eldre som omkom og de aller fleste bodde i eneboliger.

Seniorsaken mener dette viser at eldrepolitikken er feilslått og at mange eldre som bor alene skulle ha bodd på eldrehjem.

– Det er en konsekvens av den politikken om at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Jeg tror det handler om penger. Kommunene vil spare penger ved å slippe å bygge sykehjemsplasser som er dyre i drift, sier informasjonsansvarlig i Seniorsaken Dag Bredal.

LES OGSÅ:

– Flere nestenulykker

Bredal kjenner også til flere nestenulykker.

– Vi vet om et tilfelle der en dement dame på 90 ikke fikk sykehjemsplass i en kommune. Det endte med at hun tente opp et bål under spisebordet hjemme. Hun ble heldigvis reddet i tide, sier han.

Senioringeniør i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB), Lars Haugerud, sier statistikken er skummel.

– Vi vet jo at brannfaren øker jo eldre man blir. Men det er først når man passerer 80 år at det gir skikkelig utslag på statistikken. Da er faren for å omkomme i brann stor, sier han.

Justisdepartementet skal nå sette ned et utvalg som skal se på hvor stort ansvar det offentlige skal ha for eldre som bor alene.