Hopp til innhold

Dødelig hundeparasitt funnet i Sverige

En rev som ble skutt utenfor Växjö i Sverige i november viser seg å være smittet av den potensielt dødelige parasitten fransk hjertemark.

Reven med parasitten ble funnet i Växjö
Foto: Google maps

Det er bare andre gangen at parasitten har blitt påvist på det svenske fastlandet. Parasitten fransk hjertemark smitter rever og hunder via snegler.

Reven som ble skutt var svært avmagret. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på sine nettsider.

– Vi vet ikke om Angiostrongylus vasorum (fransk hjertemark, red.anm.) er spredt i nærområdet der reven ble skutt, eller om det er et enkelttilfelle, sier veterinær Eva Osterman Lind ved SVA.

Kan være dødelig

SVA kommer til å hente inn ytterligere et titalls rever for å undersøke forekomst av franske hjertemark. Øvrige rever blir fortløpende undersøkt.

Parasitten kan forårsake skader på blodkar og lunger. De vanligste symptomene er langvarig hoste, tung og hurtig pust, avmagring, og nedsatt utholdenhet. Får infeksjonen utvikle seg, kan dyrene få blodpropper og blødninger i indre organer, som kan føre til at dyret dør. Hjertemarken kan også gi kronisk, dødelig lungebetennelse.

Mattilsynet vet ingenting

Verken Veterinærinstituttet eller Mattilsynet i Norge kunne torsdag kveld si noe om hvilke tiltak som eventuelt er aktuelle i Norge. De bekreftet imidlertid at de hadde hørt om funnet tidligere på dagen.

Sykdommen er forholdsvis utbredt i Europa, men det er bare andre gangen den har blitt påvist på det svenske fastlandet.

SVA vil nå undersøke rever i nordre Skåne og i Bohuslän.