Dobbeltspor tidligst ferdig i 2021

Men et ferdig dobbeltspor er avhengig av at finansieringen kommer på plass.

Dobbeltspor
Foto: NRK / NRK

Østfoldkonferansen har samlet topp-politikere, næringslivsledere og sjefer fra offentlige etater i to dager i Sarpsborg.

I dag var jernbaneutbygging et av temaene og de fikk høre at dobbeltsporet kan være klart fra Oslo til Halden i 2021 hvis det blir gitt nok penger til utbyggingen.

Utålmodige

- Vi er klare til å bygge, hvis det kommer penger gjennom Nasjonal Transportplan, sier Anita Skauge, som er plan- og utredningsdirektør i Jernbaneverket.

Men så langt har Østfold tapt kampen om å få penger til jernbanen og utålmodigheten øker. Spesielt blant Natur og Ungdom, som også deltok på konferansen.

- Dobbeltspor er et viktig klimatiltak. Vi må folk til å velge jernbanen fremfor bilen, sier styremedlem i Natur og ungdom i Østfold, Hanne Hegg.

13,5 milliarder

Dobbeltspor fra Moss til Halden vil koste omkring 13,5 milliarder kroner.

Det viser en utredning som er gjort for interesseorganisasjonen Jernbaneforum Øst.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_1_30_15_54_48_663.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Prosjektene i Østfold har ikke førsteprioritet i Jernbaneverkets planer og det vil kreve kamp å få så store statlige bevilgninger til jernbanen i Østfold.

Har tro på penger

Irene Johansen (Ap), som er stortingsrepresentant og medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen, innrømmer at man kanskje kunne stått på mer for jernbanen.

Hun mener at mye tid og krefter har gått med til veiutbygging.

- Selv om det ikke har skjedd mye de ti siste årene, mener jeg folk kan stole på at vi skal få det til. Men det handler om at vi må være tydligere på prioriteringene, og si at "nå er det jernbanen sin tur", mener Johansen.