Hopp til innhold

Dobbelt så høye strømmaster – ordføreren er rystet

Statnett får bygge 38 meter høye master gjennom Bærum og Oslo vest. – Verst tenkelige utfall, sier ordføreren i Bærum. Naboer reagerer også kraftig.

Strømmaster i Bærum: Eivind Heide Collin bor i Bærum og ikke langt unna hagen ser han hver dag på en 21 meter høy strømmast. Høyden på denne skal øke til 38 meter.

VIL IKKE HA NYE STRØMMASTER: Eivind Heide Collin bor i Bærum og ikke langt unna hagen ser han hver dag på en 21 meter høy strømmast. Høyden på denne skal øke til 38 meter.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Jeg håper at dette ikke skjer. Jeg håper de graver dem ned så vi slipper å leve med denne grusomheten rett over eiendommen vår, sier Eivind Heide Collin.

Han bor i Bærum og ikke langt unna hagen ser han hver dag på en 21 meter høy strømmast.

Høyden på denne skal øke til 38 meter.

– Jeg synes det er kjempetrist. Det tiltrekker ikke akkurat kjøpere når man skal selge huset sitt. Naboen slet veldig med å selge huset sitt på grunn av de mastene, sier han.

Både Bærum kommunestyre, Oslo bystyre og naboer har protestert.

Kravet har vært entydig, blant annet fra initiativtagerne til Facebook-gruppa «Nei til monstermaster i tettbygde strøk»:

De nye strømkablene må graves ned.

Fra Hamang til Smestad

Likevel sa NVE i dag ja til nesten dobbelt så høye master mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo. Strekningen er på om lag 12 kilometer.

Høyden på mastene øker fra 21 til 38 meter. Dagens luftledning ble satt opp i 1952. Ifølge Statnett må den byttes ut med en ny forbindelse som har høyere kapasitet.

Hensikten er å sikre at innbyggerne har en sikker strømforsyning framover

– Totalt uakseptabelt

Lisbeth Hammer Krogh

RYSTET: Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog vil fortsette å kjempe for å få kraftledningen gravd ned.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Jeg er rystet over avgjørelsen om å bygge en kraftledning gjennom et av Norges tettest befolkede områder, sier ordfører i Bærum, Lisbeth Hammer Krog (H).

– Mastene blir mer synlige, spesielt på avstand. Støyen vil også øke.

– Dette et totalt uakseptabelt for både Oslo og Bærum. Vi vil umiddelbart påklage avgjørelsen til Olje- og energidepartementet, sier hun.

– Hårreisende og bakstreversk

Også Oslo kommune klager. Heller ikke byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen sparer på kruttet.

Hanna E. Marcussen

HISTORISK FEILGREP: Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen bruker sterke ord om planene.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Dette er hårreisende. Her har staten en gyllen mulighet til å rydde opp i strømforsyningen gjennom tettbebygde strøk og over flere viktige grøntområdet.

– Å bygge monstermaster gjennom hele dette området vil være et historisk feilgrep som vi vil måtte slite med i mange tiår.

– Dette er gårsdagens løsning og bakstreversk, sier Marcussen.

Fire ganger så dyrt

NVE sier at valget av luftledning fremfor jordkabel er gjort etter omfattende vurderinger.

Nye strømmaster i åker.

STRÅ: De nye mastene har fått navnet «Strå» (foran) og er 38 meter. Nesten dobbelt så høye som dagens strømmaster (bak).

Illustrasjon: Statnett

– Det vil koste rundt fire ganger så mye å legge den som kabel i bakken, sier Inga Nordberg. Hun er direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE.

– Denne ekstrakostnaden må dekkes over nettleien til alle strømkunder i Norge, sier hun.

Bærum har etterlyst grundigere samfunnsøkonomiske analyser der ulempene ved de høye mastene blir bedre vurdert.

KRAFTLINJE: Her går den 12 kilometer lange høyspentlinja mellom Hamang og Smestad. Streken er ikke helt nøyaktig, men gir en indikasjon om traséen.