Hopp til innhold

DNT åpner «byhytte» midt i Oslo sentrum

Mer urbant enn Sørenga blir det ikke. Et steinkast fra Barcode og Operaen åpner DNT et friluftshus, takket være private pengegaver.

Kajakkpadling på Oslo-fjorden

PADLING PÅ OSLOFJORDEN: I det nye friluftshuset på Sørenga kan du leie kajakk, og derfra er ikke turen lang over til Huk, hvor dette bildet er tatt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Her skal du få leie kajakk, leke i klatreveggen eller komme på filmkveld, sier daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg.

I mai neste år starter DNT aktivitetene på Sørenga, i første omgang med kajakkutleie. Deretter kommer klatrerom, turbibliotek og lokaler der turinteresserte kan samles til spillkveld, turplanlegging eller film.

Friluftshus på Sørenga

HER SKAL HUSET LIGGE: Det nye friluftshuset skal ligge ytterst på Sørenga. Fra neste vår kan starte padleturen herfra.

Foto: Visco

Høsten 2016 er det 400 kvadratmeter store huset er på plass, håper DNT Oslo og Omegn.

Onsdag denne uken ble det klart at mesteparten av finansieringen er i boks. Takket være bidrag fra private kan Turistforeningen snart ansette en daglig leder for friluftshuset og skaffe 60 utleiekajakker, til glede for alle som vil ta seg en tur på bøljan blå.

– Har du ikke padlet før, kan du gå på kurs hos oss, sier Wikborg.


Penger fra stiftelser

Med 3 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB og 5 millioner fra Eivind Astrups Allmennyttige stiftelse er DNT Oslo og Omegn et godt stykke på vei med å finansiere det omfattende prosjektet. Begge sier det var avgjørende for bidragene at Sørenga er tiltenkt en fremtidig rolle innen integrering og bynært friluftsliv.

– Jeg håper Sørenga og Oslo-fjorden blir et område fullt av aktivitet. At alle samfunnslag, og spesielt barn og unge, strømmer til området. Jeg håper også at vi kan trekke til oss folk som kanskje ellers ville holdt på med noe helt annet, sier forretningsmannen Eivind Astrup.

– Jeg håper at prosjektet står på egne ben om fem år, sier Astrup.

Gaven fra Sparebankstiftelsen DNB er rekordstor. Vanligvis gir de gaver på mellom 200 000 og 250 000 kroner.

– Dette er den desidert største gaven i vår, forteller gaverådgiver i Sparebankstiftelsen DNB, Eva Grothe.

– Vi håper at enda flere vil være med og bidra til prosjektet. Vi har sett før at hvis først noen setter sitt godkjentstempel på et prosjekt, så utløser det giverglede hos andre, sier Grothe.

– Ny måte å tenke tur på

Daglig leder Henning Hoff Wikborg sier at denne støtten er helt avgjørende for friluftshuset.

– Vi har ikke penger til å få på plass dette på egenhånd, og disse bidragene er derfor svært viktig for oss, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Henning Hoff Wikborg

MED OPERAEN SOM KULISSE: Friluftshuset kommer der byen møter fjorden. Daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg, gleder seg.

Foto: Eivind Haugstad Kleiven / DNT

For Turistforeningen er en slik «byhytte» noe helt nytt.

– Friluftsliv og aktivitet i byrommet er nye tanker for oss. Det handler om folkehelse, frivillighet og sosiale arenaer i en by som vokser. Støtten vi nå får tydeliggjør viktigheten av prosjektet, sier Henning Hoff Wikborg.