Hopp til innhold

Direktevalg til bydelene

For første gang skal velgerne i alle Oslos 15 bydeler selv bestemme hvilke politikere som skal sitte i det lokale bydelsutvalget.

Rådhuset i Oslo

Til høsten skal du ikke bare stemme på medlemmer til bystyret, du må også velge representanter til bydelsutvalgene.

Foto: Oslo kommune

I år har alle  bydeler i Oslo direktevalg til bydelsutvalget.

Velgerne skal derfor legge to stemmesedler i valgurnene, én for bydelsvalget og én for selve kommunevalget, altså valget til Oslo bystyre.

Ved de tre siste kommunevalgene har det vært direkte valg til fire bydelsutvalg som en prøveordning. I 2003 var det direktevalg i bydelene Sagene, Stovner, Vestre Aker og Østensjø.

Merkelige utslag

I de øvrige bydelene har BU-medlemmene tidligere blitt pekt ut av Oslo bystyre.

Sammensetningen avspeiler dels partienes styrkeforhold i bystyret og er dels et resultat av hestehandelen på rådhuset når politiske verv fordeles etter valget.

Dette har gitt flere merkelige utslag: Frps Jens Lange leder et rødt bydelsutvalg på røde Grünerløkka. Arbeiderpartiets Jens Christopher Myhre leder et blått BU i den borgerlige bastionen Ullern.

I knallrøde Gamle Oslo har Høyre har 5 av 15 BU-medlemmer med 12 prosent av velgerne i ryggen, men BU-lederen i SV-er. I Søndre Nordstrand har Ap og SV rent flertall i befolkningen, men bydelsutvalget er blått, BU-lederen likeså.

Les mer om valget i din bydel:

Bydelsvalg i Oslo 2007

Sagene bydel

Sagene hadde direktevalg allerede ved forrige valg.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK