Hopp til innhold

Dieselforbud i Oslo fra tirsdag

De som kjører dieselbil må holde seg unna hovedstaden fra tirsdag morgen. Ifølge Oslo kommune er forurensningen nå så akutt, at dette er nødvendig.

Mange bilister står i kø ved Alna i Oslo i 16.

Det innføres forbud mot å kjøre med diesel fra tirsdag morgen i hovedstaden.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det er i en pressemelding søndag at Bymiljøetaten i Oslo kommune varsler om dieselforbudet fra klokken 06.00 tirsdag morgen.

– Det ventes akutt høy forurensning i Oslo i begynnelse av neste uke. Mandag og tirsdag skal de bli kaldt vær med lite vind, og det er sannsynlig med høy eksosforurensning over større områder av byen disse dagene. Vi må derfor innføre et dieselforbud, sier Alise Davidsen, kommunikasjonsdirektør, Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Derfor blir det innført forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier mellom kl. 06.00 til kl. 22.00 fra og med tirsdag 17. januar. Kjøreforbudet vil gjelder frem til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede.

– Vi tror det i hvert fall vil gjelde fram til onsdag, men vi må se an hvordan forurensingen utvikler seg, sier Davidsen.

Alle kommunale veier

Forbudet gjelder hele det kommunale veinettet, og deler av den statlige veien Ring 1, og omfatter dermed de fleste gater og veier i Oslo.

De statlige veiene Ring 3, E6, E18, rv.4 Trondheimsveien, rv.163 Østre Aker vei, rv.190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet.

Her kan du kjøre

Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig.

– Vi beklager den inngripen dette nok oppfattes som for dem som rammes. Vi oppfordrer folk til å kjøre kollektivt, ha hjemmekontor eller sitte på med noen som ikke har dieselbil, sier Davidsen.

NAF krever alternativ transport

Får 1.500 i bot

Det er Statens vegvesen og Oslo politidistrikt som skal håndheve dette. I går kveld oppfordret politiet billister om å overholde det varslede kjøreforbudet

– Politiet vil slå ned på det om vi kommer over bilister som ikke overholder forbudet, skriver Oslo-politiet på sin Twitter-side.

De som blir tatt med dieselbil vil få en gebyr på 1.500 kroner.