Slik blir hverdagen på La Manga

De kommende ukene reiser Sarpsborg 08 og Fredrikstad Fotballklubb til treningsleir på spanske La Manga. Her er sju ting som venter de to lagene i Spania.

TIL på La Manga

Spillerne på Sarpsborg og Fredrikstad får bo i fine fasiliteter med treningsrom, badebasseng og gangavstand til åtte fotballbaner på La Manga.

Foto: Gunnar Grindstein

Allerede tirsdag morgen setter Sarpsborg 08s spillere og ledere seg på flyet fra Gardermoen med kurs for La Manga på den spanske østkysten. Samme dag som sarpingene flyr hjem igjen, reiser Fredrikstad sørover.

Her er det som venter de to lagene på deres ukelange opphold i Spania:

1. Variert vær

TV 2-tårn blåste overende

La Manga er beryktet for sine friske vindkast i vinterhalvåret. I 2010 gikk det hardt ut over tårnet til TV2.

Foto: Gunnar Grindstein/NRK

En uke i Spania i februar kan friste de aller fleste vinterkalde nordmenn. Men været på La Manga kan være innom flere årstider i løpet av en time.

15–20 varmegrader og skyfri himmel kan fort oppleves som 4–5 grader i den sure, og til tider sterke vinden. Den kommende uken er det dessuten meldt om mye regn.

Forferdelige forhold for fotball, der altså.

2. Late dager

Sarpsborg 08 på La Manga

Det blir mye kortspill utenom fotballøktene på La Manga. Her spiller Sarpsborgs Olav Øby og Claes Kronberg på flyturen til Spania i fjor.

Foto: Sarpsborg 08

Lagene skal riktignok trene og spille kamper hver eneste dag. Men utenom fotballøktene har La Manga svært lite å finne på i vintermånedene. Om sommeren yrer det av liv. På vinteren er mer eller mindre alle butikker, restauranter og andre begivenheter stengt.

Det går dermed mye i Playstation og kortspill, med dertilhørende straff, for fotballproffene.

3. Vintersport i sommerland

TIL på La Manga

Langrennsstjernene blir ofte redningen for fotballgutta på treningsleir. I år blir det trolig timevis med titting på VM fra Falun.

Foto: Gunnar Grindstein

Det er forresten én ting til å gjøre på La Manga i vinterhalvåret.

Årets La Manga-opphold «kolliderer» nemlig i år, som tidligere år, med skisesongen. I år er det VM i Falun som står på programmet. Mens danskene rister på hodet og snakker om sykkel, så sitter nordmennene klistret til TV-skjermen for å følge Johaug, Bjørgen og Northug fra sofaen i Spania.

*Sarpsborgs danske spiller Claes Kronberg er ikke videre imponert over lagkamerat Jeremy Berthods hyllest av landsmannen Martin Fourcade, og minner om at danskene forbereder seg til Tour de France.

4. Nærstudie av proffene

Martin Ødegaard

Sannsynligheten for at Martin Ødegaard debuterer for Real Madrid borte mot Elche er vel minimal. Men gjør han det, så gjør han det med Sarpsborg 08s spillere og ledere på tribunen.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

En av fordelene med å legge treningsleiren til Spania er at man også kan få muligheten til å studere verdensstjerner på nært hold.

Sarpsborg 08s spillere tar seg fri søndag kveld for å se Elche mot Real Madrid fra tribunene på Estadio Manuel Martínez Valero. Er de ytterst heldige får de også se en ung herremann ved navn Martin Ødegaard gjøre sin A-lagsdebut for de helhvite.

Fredrikstad-spillerne får ikke se La Liga på like nært hold, da Elche spiller bortekamp den påfølgende helgen. Kampoppsettet på La Manga kan likevel friste med landskamper for de kvinnelige U23-landslagene til Norge, Sverige, USA, England, Kina og Japan.

5. Nye vennskap skapes

Adam Straith

Canadiske Adam Straith er blant spillerne som får bli bedre kjent med sin nye klubb på La Manga.

Foto: Adam Hunger / Reuters

En uke med «leirskole» på La Manga gir nye fjes i troppen en god mulighet til å bli ordentlig kjent med sine nye lagkamerater.

Sarpsborg 08 skal bli bedre kjent med spillere som Sigurd Rosted, Kamer Qaka, Liridon Kalludra og Henrik Ojamaa, i tillegg til det nye trenerteamet. Sarpingene tar også med seg tidligere FFK-spiller Khalifa Jabbie til Spania.

For Fredrikstad skal Henrik Kjelsrud Johansen, Adam Straith og Amin Nazari få vite mer om hvordan det er å være fullblods medlem av «Aristokratene».

6. Gamle venner møtes

Tom Freddy Aune og Amin Askar

Tom Freddy Aune og Amin Askar møtes på La Manga i år, drøyt fire år etter at de sammen representerte Fredrikstad i denne kampen mot Strømsgodset.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Med flere norske lag samlet på et lite område, er det store sjanser for å møte på en gammel venn under oppholdet på La Manga. I tillegg til Sarpsborg 08 skal blant andre Brann være i Spania den kommende uken.

Det gir Sarpsborg-assistent Tom Freddy Aune og Brann-spiller Amin Askar rikelig av tid til å mimre om tiden de hadde sammen i Fredrikstad.

Fredrikstad får på sin side et gjensyn med to gamle FFK-profiler når de møter Ranheim 27. februar. Da står både Robert Stene og Are Tronseth på motsatt banehalvdel.

7. Fysisk trening

Sarpsborg 08 på La Manga

Det er gode sjanser for at lagene får mer ut av den fysiske treningen enn den fotballmessige under uken i Spania.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

De allerede omtalte værforholdene på La Manga kan rett og slett sørge for at det blir minimalt med fotballestetikk å spore på de åtte gressbanene som utgjør fotballanlegget.

Eller som Lillestrøm-spiller Bjørn Helge Riise meldte i Dagbladet for to uker siden:

– Dette har ingenting med fotball å gjøre, dette er en vits.

– Det blåser orkan og banene er steinharde. Det er ikke mulig å spille fotball her.

Men de lange bakkene som omkranser fotballbanene, samt det godt utrustede treningsrommet på spillerhotellet, gjør at man i hvert fall kan legge et godt fysisk grunnlag for den nye sesongen.