Dette kan politiet ha gått glipp av ved å holde Hagen-etterforskningen hemmelig

Det tok ti uker før politiet ba publikum om hjelp til å finne Anne-Elisabeth Hagen. Det kan ha kostet dem en domfellelse, mener redaktør Erik Inderhaug i Politiforum.

Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Hans kone har vært savnet i halvannet år. Boligen deres i Sloraveien 4.

Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i halvannet år. Hun bodde her sammen med ektemannen sin som nå er siktet for drap. Han nekter straffeskyld.

Foto: Heiko Junge / NTB/Scanpix

31. oktober 2018 ble politiet kontaktet om Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Men istedenfor for å gå bredt ut og be publikum om tips, la politiet lokk på saken i ti uker. Media ble bedt om ikke å omtale forsvinningen.

Først 9. januar 2019 fikk offentligheten vite om etterforskningen.

– Jeg stusset litt på det da forsvinningen ble kjent. Jeg har selv erfart at man ofte er avhengig av tips fra publikum. Jo lengre tid det går, jo vanskeligere er det for publikum å huske nøyaktig hva de så, sier Anstein Gjengedal.

Den tidligere politimesteren i Oslo sier politiet sjeldent holder tilbake informasjon om en pågående etterforskning av denne størrelsen.

– Normalt blir publikum orientert slik at man kan få tips. Her mente man det var en kidnappingssak. Hvis det ble kjent at politiet var koblet på ville hun kanskje ikke overleve, sier han.

Anstein Gjengedal 2012

Anstein Gjengedal var politimester i Oslo fra 2000 til 2012. Dette bildet er fra en pressekonferanse om kriminalitet i Oslo

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Spesielt å gjøre dette

Erik Inderhaug, redaktør i fagbladet Politiforum, sier politiet må ha vært ganske sikre på at det var en kidnappingssak for å be mediene holde tilbake publisering.

– Det er ganske spesielt å gjøre dette. I etterpåklokskapens lys var det kanskje ikke så lurt. Medieomtale kan generere viktige tips, sier han.

Inderhaug har jobbet i Politiforum i ti år.

Han husker ingen andre forsvinningssaker der politiet har vært så hemmelighetsfulle.

– Hva kan man gå glipp av ved å holde dette hemmelig?

– Faren for bevisforspillelse øker. Du kan gå glipp av vitnebeskrivelser og uavhengige observasjoner. Dette er ofte ferskvare. Tekniske spor, på andre steder enn åstedet, vil kunne bli borte. Hvis det er ektemannen som har gjort dette, har han fått muligheten til å dekke over bevis.

Redaktør Erik Inderhaug i Politiforum.

Redaktør Erik Inderhaug i Politiforum sier at politiet kan ha gått glipp av viktige bevis da de valgte å holde etterforskningen hemmelig i ti uker.

Foto: Anders Fehn / NRK

Kan ha kostet politiet en domfellelse

– Kan det være at ingen blir dømt fordi man har gått glipp av bevis ved å legge lokk på saken?

– Ja, det er en risiko for det. Politiet kan ha gått glipp av avgjørende bevis i en innledende fase. Men det blir spekulasjoner.

Inderhaug regner med det etterhvert vil bli gjort en veldig grundig intern evaluering av beslutningen om hemmelighold.

Et krav om gransking vil nok først komme dersom det viser seg at ingen blir dømt i denne saken.

Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen er 31.oktober i fjor.

BOLIGEN: Politiet har tidligere bekreftet at de har funnet både blodspor, DNA og såkalte «situasjonsspor» i Hagen-parets bolig.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Bevis kan ha blitt svekket

Tidligere politispaner Johnny Brenna understreker viktigheten av å sikre spor tidlig.

– Startfasen er ekstremt viktig når man etterforsker ran, knivstikking og drap. Jeg mener likevel politiets hypotese om en kidnapping virket sannsynlig, gitt det man visste i den første perioden, sier han.

– Hadde det vært en drapssak fra dag én hadde det ikke vært noen grunn til å holde dette hemmelig. Da hadde man kanskje kommet lenger i etterforskning nå, utdyper Brenna.

– Gjorde det for å få Hagen tilbake i live

På tirsdagens pressekonferanse erkjente politiet at de kan ha gått glipp av bevis ved å holde etterforskningen hemmelig i så lang tid.

– Slik bevisene og saken så ut innledningsvis, vurderte vi det da som den aller beste løsningen. I ettertid kan det godt hende at vi har gått glipp av både opplysninger og bevis som enten er blitt borte eller blitt svekket, sa politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

– Men slik situasjonen framsto der og da, var det politiets valg at det var den beste måten å gjøre det på for å få Anne-Elisabeth Hagen tilbake i live.

Tom Hagen er pågrepet

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksson i Øst politidistrikt på pressekonferanse om Lørenskog-saken, etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Merkelig at kidnapperen ble borte

Privatetterforsker Finn Abrahamsen mener «politiet var et gissel» i oppstarten av etterforskningen.

– De kriminelle lyktes innledningsvis med å holde politiet passiv. Dermed ble det ikke satt i gang en skikkelig drapsetterforskning, sier han.

Han synes flere sider ved den angivelige dialogen med kidnappere var spesiell.

– Det er veldig merkelig at en kidnapper som ber om løsepenger på et eller annet vis blir helt borte, sier han.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

 • Klokken 07.36 31. oktober 2018
  Ukjent mann på overvåkingsvideo

  Tidlig om morgenen dagen Anne-Elisabeth forsvinner, går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Mannen snur og går tilbake veien han kom. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. Ingen av de to mennene har meldt seg til tross for politiets etterlysning.

 • Ca klokken 09.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen drar på jobb

  Milliardæren Tom Hagen (68) forlater familiens hjem og drar til Futurumbygget på Lørenskog der han jobber. Dette er i underkant av 4 kilometer fra huset i Sloraveien 4.

 • Klokken 09.14 31. oktober 2018
  Ringer familiemedlem

  Telefonsamtalen Anne-Elisabeth Hagen tar til et familiemedlem denne morgenen er det siste livstegnet. Siden har verken familien eller politiet hørt noe fra henne.

 • Klokken 13.30 31. oktober 2018
  Tom Hagen kommer hjem

  Tom Hagen kommer hjem og oppdager at kona er forsvunnet. Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et tettskrevet brev med krav og trusler fra de antatte kidnapperne.

 • Ca klokken 14.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen varsler politiet

  Tom Hagen varsler politiet om at kona er forsvunnet. Han møter politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.

 • Første uke i november 2018
  Håndverkere avhøres av politiet

  De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.

 • KL 11.00. 9. januar 2019
  Politiet holder pressekonferanse

  Etter 10 uker med hemmelig etterforskning, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse hvor de forteller om forsvinningen. Politiinspektør Tommy Brøske sier politiets hovedteori er at kvinnen er bortført. De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og krever løsepenger i form av kryptovaluta. Politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.

 • KL 14.00. 9. januar 2019
  Familien ber om kontakt med kidnapperne

  Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden ber om at kidnapperne tar kontakt og at familien får en bekreftelse på at alt står bra til med henne.

 • 9. januar 2019
  Synlig politi i Hagens nabolag

  Politiet utplasserer en mobil politipost ved Hagens hjem og snakker med naboer i området. Politiet gjør også undersøkelser på eiendommen og søker med spesialhunder i området.

 • 14. januar 2019
  Anne-Elisabeth etterlyses gjennom Interpol

  Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol går ut med en offentlig etterlysning av Anne-Elisabeth Hagen.

 • 14. januar 2019
  Familien med ny appell

  Advokat Holden sier i TV 2-programmet Åsted Norge at familien er innstilt på å finne en løsning dersom de får bekreftet at Anne-Elisabeth er i god behold.

 • 15. januar 2019
  Politiet er ferdige med undersøkelser på stedet

  Øst politidistrikt opplyser av de kriminaltekniske åstedsundersøkelsene ute og inne på Hagen-familiens eiendom er avsluttet.

 • 15. januar 2019
  Har mottatt over 800 tips

  I løpet av en knapp uke har Øst politidistrikt mottatt over 800 tips om forsvinningssaken.

 • 16. januar 2019
  FBI er koblet inn i forsvinningssaken

  Én uke etter at saken ble kjent har politiet fått inn nærmere 1000 tips. Politiet bekrefter overfor NRK at amerikanske FBI er koblet inn i etterforskningen.

 • 16. januar 2019
  Kontakt med mulige kidnappere

  Familien har mottatt en beskjed fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Budskapet kom i den samme digitale plattformen som familien tidligere har mottatt beskjeder i.

 • 27. januar 2019
  Ny kontakt

  Familien blir kontaktet på nytt, angivelig på en annen og bedre måte enn tidligere, men fortsatt er det snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Familien får fortsatt ikke livsbevis.

 • Mai 2019
  Familien kontakter motparten

  Familien kommer med gjentatte utspill til den antatte motparten, detaljene i dette er ikke kjent.

 • 26. juni 2019
  Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept

  Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.

 • 8. juli 2019
  Ny kontakt etter lang pause

  Familien hører fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Etter dette skal det ha vært mer kommunikasjon som advokat Holden ikke vil gå i detalj om. Men han understreker at utspillet nå ligger hos «motparten».

 • 3. august 2019
  VG: Over 10 millioner utbetalt

  Etter det VG får opplyst ble et beløp på over ti millioner kroner betalt kort tid etter meldingen fra motparten. Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore, ifølge VGs opplysninger.

 • 6. august 2019
  Bistandsadvokat og politiet uenige

  På to pressekonferanser kommer det fram at politiet mener det er mest sannysnlig at Anne-Elisabeth Hagen er drept, mens familien tror hun er i live. Familien har fortsatt ikke fått noe livsbevis, kun en beskjed fra den såkalte motparten om at hun skal være i live. Bistandsadvokat Svein Holden sier kommunikasjonen skjer på norsk. Politiet vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.

 • 28. august 2019
  Politiet offentliggjør skoavtrykk

  Politiet sier at det har blitt funnet flere skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en gjerningsperson. Avtrykkene er funnet på interessante steder, opplyser politiet, som offentliggjør skoavtrykk og en type sko de mener er brukt.

 • 13. september 2019
  Kan ha blitt drept i huset

  Det blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

 • 24. september 2019
  Strips funnet i huset

  Politiet opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

 • 17. oktober 2019
  Solgt hos Clas Ohlson

  Politiet går ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

 • 31. oktober 2019
  Har liste over mistenkte

  På dagen ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, sier politiet at de har en liste med navn på potensielle gjerningspersoner.

 • 19. desember 2019
  Nye undersøkelser i Hagen-boligen

  Politiet gjennomfører nye undersøkelser i ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørensko

 • 19. januar 2020
  Gir klarsignal for dusør

  Politiet gir klarsignal til at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.

 • 22. januar 2020
  Erklært som uoppklart drap

  Forsvinningssaken blir formelt erklært som et uoppklart drap. I politiets registre står Anne-Elisabeth Hagen oppført som drept 31. oktober 2018.

 • 28. april 2020
  Tom Hagen pågripes

  Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap.

 • 29. april 2020
  Varetektsfengsles

  Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Fengslingen ankes, men Hagen forblir i varetekt til anken er avgjort av lagmannsretten.

 • 7. mai 2020
  Ny person ble pågrepet

  En mann i 30-årene med forbindelse til Tom Hagen blir pågrepet i Oslo, og siktet etter straffeparagraf 275. Politiet opplsyer at mannen har kunnskap om IT og kryptovaluta.

 • 8. mai 2020
  Tom Hagen ble løslatt

  Etter over en uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel.

 • 9. mai 2020
  Avhør av 30-åring

  Mannen i 30-årene som ble pågrepet 7. mai blir avhørt av politiet. Senere på ettermiddagen blir mannen løslatt, men er fremdeles siktet i saken.