Dette kan du ikke ta med over grensa

Visste du at det ikke er lov å ta med seg poteter fra utlandet og inn i Norge? Eller at det er regulert hvor mange blomster du kan ha med deg inn i landet?

Potet

FORBUDT: Det ikke lov til å frakte utenlandske poteter inn i Norge.

Foto: Pixabay

Hvis du befinner deg midt i svenskehandelen og tenker «jeg trenger jo noen poteter til middagen også?», ja, da bør du tenke deg om to ganger. For det er nemlig en lang liste med forbudte varer som ikke kan fraktes inn i Norge. Alt fra leker til potteplanter.

– Smugling er vår hovedprioritet

Wenche Fredriksen er tollsjef på riksgrensen ved Svinesund. Hun forteller at de hvert år beslaglegger mange forskjellige, forbudte varer.

Wenche Fredriksen, tollsjef Svinesund

TOLLSJEF: Wenche Fredriksen forteller at tollvesenet beslaglegger mye forskjellig hvert år.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Det er selvfølgelig narkotika og organisert smugling som er vår hovedprioritet, men av alle vi stopper så er det en risiko og da må vi forholde oss til regelverket.

Fyrverkeri og potteplanter

Tollvesenet utfører også oppdrag på vegne av andre instanser, som for eksempel Landbruks- og matdepartementet. Her står altså poteten på svartelista.

– Poteten skyldes i hovedsak smittefaren. Fyrverkeri er også forbudt innført. Det er mange som er klar over det, men også mange som glemmer seg hvert år.

Det finnes også restriksjoner på blomster. En kan for eksempel kun ta med fem stueplanter inn i landet fra EU, vel å merke. Planter med jord som kan plantes ute er også forbudt. Men en blomsterbukett kan du ta med, hvis du ikke tar med mer enn 25 avskårne blomster.

– Det er mange regler å forholde seg til, men hvis man er usikker så kan man selvfølgelig kjøre på rød sone for å spørre oss om hva som er lovlig å frakte inn i landet.

Møbler og leker

Det er også flere varer en må tenke litt ekstra nøye gjennom før man krysser riksgrensen. Det er ikke toll på møbler, men hvis du for eksempel skal oppgradere stuen din med nye møbler fra utlandet til over 6000 kroner, må du altså betale merverdiavgift på 25 prosent.

I tillegg skal alle leker CE-merkes, som betyr at produktet oppfyller visse EU-krav. Det skal være særlig streng merking på leker for barn under tre år. Det er opp til deg som importør å sørge for at lekene oppfyller disse kravene, skriver tollvesenet på sine nettsider.

Toll-app

Tollvesenet har også laget en applikasjon der man kan fortolle høyt beskattede varer før man krysser grensen. På den måten unngår man å stoppe på rød sone ved grensen, og eventuelt bare vise til kvitteringen for de beskattede varene hvis man skulle bli stoppet av Tollvesenet.

Her ser du en liste over hva du kan ta med deg av diverse varer til Norge.

  • Inntil 10 kilo frukt, bær og grønnsaker.
  • Inntil 25 stk. avskårne blomster.
  • Inntil 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller.
  • Inntil 5 stk. potteplanter (stueplanter) fra europeiske land.
  • Inntil 50 porsjonspakninger med frø.
  • Obs! Du må ha særlig tillatelse for å ta med deg poteter til Norge uansett mengde.
  • Tar du med deg kjøtt fra egen jakt i et EØS-land, kan du ta med deg inntil 10 kilo uten å betale toll og avgifter.
  • Du må betale merverdiavgift for en bok som du bestiller sammen med en t-skjorte som en samlet vare med felles pris.