Hopp til innhold

Dette er svenskenes løsning på færre politikontorer

TANUMSHEDE (NRK): Svenskene har løst sin nærpolitireform med bobil. Men det er lite trolig at løsningen blir en standard i Norge med det første.

Politibobil i Sverige

POLITIBOBIL: Denne bobilen står plassert utenfor kjøpesenteret i Tanumshede hver onsdag. Hit kan hvem som helst komme med tips eller spørsmål.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Hei, vil du besøke politiet?

Den erfarne politibetjenten Tommy Eliasson lener seg fremover med kaffekoppen i hånda og smiler bredt til en innbygger i tettstedet Tanumshede i Bohuslän.

Sammen med kollegaen Stefan Johansson er Eliasson ute med politibobilen.

Hit kan hvem som helst komme for å anmelde lovbrudd, tipse om kriminalitet eller bare ta seg en prat.

Tommy Eliasson, rullende politi

GODT HUMØR: Tommy Eliasson er fast på den rullende politibobilen i Bohuslän i Sverige. Han er godt fornøyd med tiltaket.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

Folk har tillit

Bobilen startet som et prøveprosjekt da svenskene la ned flere lokalkontorer, men erfaringene var så bra at ordningen nå er permanent.

– De to første årene hadde vi over 10.000 besøk. I Lilla Edet kan vi ha 30–35 besøk om dagen. Folk vet når vi kommer til dem, og da står de og venter på oss, sier Eliasson.

Politibobil i Sverige

UNIFORM: Bobil-politiet i Sverige har til og med fått passende uniformer.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

I dag har svenskene ti bobiler, med to politibetjenter på hvert rullende kontor.

Neste ønske er en følgebil som kan bistå ved innbrudd, eller slå til når bobil-betjentene får tips om promillekjøring eller bilister uten førerkort.

– Både kriminelle og vanlige folk kommer og snakker med oss fordi de har tillit til oss. Når de vet hvem vi er og stoler på oss, da begynner de også å tipse om ting, sier Eliasson.

Usikker på norsk bobil

Også i Norge ser politiet på ulike løsninger for å opprettholde kontakten med publikum.

Nærpolitireformen, som ble vedtatt av Stortinget i juni 2015, fører til at antall politi-tjenestesteder reduseres fra 340 til 221.

Visepolitimester Arne Jørgen Olafsen i Øst politidistrikt sier svenskenes løsning er interessant.

– Jeg ser en verdi i at det blir faste steder og tidspunkter hvor publikum og politi kan møtes og svenskenes løsning tyder foreløpig på at den fungerer godt i Sverige. Om en tilsvarende løsning vil egne seg i Norge, er jeg mer usikker på, sier han.

Mer synlig

Forslaget med å fjerne lokalkontorer i Norge førte til klager fra 72 kommuner over hele landet, blant andre Hvaler kommune.

Ordfører Eivind Norman Borge ser gjerne at det kommer en politibobil til hans øykommune.

Arne Jørgen Olafsen

SPENT: Visepolitimester Arne Jørgen Olafsen i Øst politidistrikt synes politibobilen er spennende, men foreløpig lite aktuell for Norge.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Det har noe med tilstedeværelse å gjøre. Skulle det komme noen i et mobilt lensmannskontor, så vil tilstedeværelsen være på linje med et fast kontor. Jeg tror til og med at det vil være mer synlig, sier han.

I Værnesregionen har de testet lensmannskontor på hjul, men da i en vanlig patruljebil. Visepolitimester Olafsen i Øst politidistrikt påpeker at norsk politi foreløpig satser på utegående patruljer og nye elektroniske løsninger.

– Vi gjør det enklere å komme i kontakt med politiet elektronisk. Det blir kort vei for de aller fleste. Men det blir spennende å se evalueringene fra Sverige.