Dette er Sarpsborgs jubileumsskulptur

En 4,5 meter høy tolkning av en ung Olav den hellige skal avdukes under byens 1000-årsfest i 2016.

Illustrasjon av Sarpsborgs jubileumsskulptur Genesis

Skulpturen «Genesis» forestiller den unge Olav den hellige og skal avdukes i forbindelse med Sarpsborgs 1000-års jubileum til neste år.

Foto: Illustrasjon: Harald Fossen

Det er kunstneren og skulptøren Finn Eirik Modahl fra Bergen som har vunnet Sarpsborg kommunes kunstkonkurranse, og skal få lov til å utforme byens jubileumsskulptur. I konkurranse med to andre forslag var det Modahls «Genesis» som trakk det lengste strået.

– Dette er det rette prosjektet for byen, og vi kunne ikke si nei til det. Hele den visuelle utformingen, blikket, alt er så sterkt. Dette er en skulptur som folk vil komme fra andre steder for å se, sier jurymedlem og Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje til NRK.

– Får med mangfoldet

Kunstner Finn Eirik Modahl

Kunstner Finn Eirik Modahl vant konkurransen om å lage Sarpsborgs jubileumsskulptur.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Skulpturen skal stå på St. Marie plass i Sarpsborg sentrum og skal forestille en ung utgave av Olav den hellige, kongen som grunnla byen i 1016.

– Den er veldig universell i uttrykket også, slik at man får med mangfoldet og det moderne i nye Sarpsborg, sier en tydelig stolt ordfører.

Kunstneren selv har brukt det siste drøye halvåret på å gjøre seg bedre kjent med Sarpsborg for å finne det rette uttrykket.

– Inspirasjonen kommer fra veldig mange forskjellige steder. Jeg har vært inne i historie, lest mye om Sarpsborg og Olav den hellige. Det jeg syns er veldig spennende er at Sarpsborg nå tar grep for fremtiden. Hvis dette prosjektet kan være en del av det så er jeg utrolig glad, sier Finn Eirik Modahl til NRK.

Les også: Slik blir den nye gågata i Sarpsborg

Prislapp: Fem millioner kroner

Skulpturprosjektet koster fem millioner kroner, men er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB. I tillegg bidrar kommunen selv med én million kroner til å forskjønne parkområdet rundt.

Selv om Modahl nå har vunnet kunstkonkurransen er det ingen tid til å hvile på laurbærene.

– Det er jo nå det starter for fullt. Nå har vi levert en idé og et konsept vi vet fungerer. Nå må vi bare få levert det akkurat som det skal være.

29. juli 2016, på byens 1000-års fødselsdag, skal skulpturen avdukes. Det ser både kunstneren og Sarpsborg-ordføreren frem til.

– Da blir det full fest og vi har invitert kongehuset hit, så det hadde vært utrolig flott om selveste Kongen ville komme og avduke jubileumsskulpturen vår, sier Sindre Martinsen-Evje.