Hopp til innhold

Dette er elbil nummer 50 000

DRAMMEN (NRK): – En bragd, mener Norsk Elbilforening, som allikevel advarer mot å fjerne fordelene.

Dette er elbil nummer 50 000

Elbil nummer 50 000 rullet i dag ut fra Drammen havn. Den fikk registreringsskilt EL60000.

I dag ble elbil nummer 50 000 registrert i Norge, og begivenheten ble markert på Drammen havn.

Ut av lokalet rullet en splitter ny Tesla med kjenningsskiltet EL60000.

– Dette er kjempestort. Ingen hadde trodd vi skulle nå 50 000 elbiler så raskt, sier generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, og legger til:

– Utviklingen har vært enorm og Norge viser verden at det går an. Dette er en merkedag og absolutt noe vi syntes vi burde feire.

Elbil nummer 50 000

Bilen med det lett gjenkjennelige registreringsskiltet ble holdt skjult så lenge som mulig.

Foto: Idar Krogstad / NRK

– Elbilen er ikke et problem

Hun syntes det blir helt feil fokus at for eksempel busselskaper sier at elbilene har tatt over kollektivfeltet og at de derfor gjør det vanskeligere for folk å prioritere bussen.

Christina Bu - generalsekretær i Norsk Elbilforening

Christina Bu var strålende fornøyd med å kunne feire 50 000 registrerte elbiler her til lands.

Foto: Idar Krogstad / NRK

– 50 000 er en bragd, men det er fortsatt bare to prosent av bilparken. Kollektivfeltet har vært en kjempeviktig fordel og det er viktig å bevare den så lenge det er mulig, men elbilene skal selvfølgelig vike når det er fullt, forklarer Bu.

Med 50 000 elbiler er også målet i Stortingets klimaforlik innfridd. Leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Linda Hofstad Helleland (H) sa tidligere i dag at det har vært viktig å bruke gulrøtter fremfor pisk, men at det i revidert nasjonalbudsjett vil komme forslag der man har sett på elbilfordelene.

– Hvis fordelene fjernes, så vil elbilsalget kollapse i dag. De aller fleste ville ikke brukt mange tusen ekstra på å velge et miljøvennlig alternativ. Det må lønne seg å velge ny teknologi, sier Bu.

Viktig milepæl

– At vi har nådd 50 000 elbiler er en viktig milepæl for miljøet. Nå må vi ha is i magen og ikke være for raske med å fjerne de tiltakene som fungerer, sier Julie Næss Karlsen i Natur og Ungdom.

Hun mener man kan begynne å fase ut elbilfordeler om noen år, men sier man bør være forsiktige med å fjerne 0-satsen på moms.

– Når får vi se elbil nummer 100 000?

– Det håper jeg går veldig raskt, men det er vanskelig å spå. Det selges jo litt i overkant av 100 000 nye biler i Norge årlig, så i løpet av et par år så bør vi være der, avslutter Bu.

Stort presseoppbud for elbil nummer 50 000