– En liten periode spøkte det litt for om vi fikk vite kjønnet eller ikke, det var umulig å se på ultralyd. Da begynte det å haste, vi hadde jo allerede booka lokale.
I mars blir Cecilie Halvorsen og Martin Ingesen foreldre til lille Arthur. At de venter en liten gutt ble presentert på en egen fest for venner og familie.
Foreldrene til Arthur arrangerte nemlig et «gender reveal party», eller direkte oversatt på norsk, en kjønnsavsløringsfest.
Den blå sokken ble et symbol på gutten i magen til Cecilie.
Foto: Ida Gjellerud / NRKSpenning til siste slutt
Arthur snudde seg til slutt på ultralyd. Nå visste endelig det unge paret selv hvilke kjønn det ble, men de ville overraske sine nærmeste med nyheten.
Barnet i Cecilies mage har fått navnet Arthur etter festen.
Foto: Tordis Gauteplass / NRK– Responsen var god fra de fleste da vi inviterte til avsløring av kjønnet. De yngste i familien visste godt hva et «gender-party» var, forteller Cecilie.
Sorte ballonger, dartpiler og en bitte liten sokk. Med disse tingene fikk festen avslørt kjønnet til Cecilie og Martins baby. På en stor plate var det malt et knippe damer, og alle hadde hver sin gravidmage i form av en ballong.
Inni en av ballongene lå svaret; blir det gutt eller blir det jente?
Paret holdt festen på toppen av Vikersundbakken, hvor venner og familie var invitert.
Foto: PrivatDe kommende besteforeldrene kastet piler for å sprekke ballongene, og til slutt hang det kun en ballong igjen. Den mest spennende av dem alle. Inni ballongen skjulte det seg nemlig en liten, lyseblå sokk. Et «Ååå ...» gikk gjennom lokalet da pila til slutt traff, og kjønnet ble avslørt.
En trend som så vidt har begynt
Denne type fest, «gender reveal party», er et amerikansk fenomen, og videoer og bilder spres på sosiale medier.
Trendforskeren mener folks behov for synlighet på sosiale medier gir dette fenomenet grobunn i Norge.
Foto: Ragnar Gulset Berge / NRKTrendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye er ikke overrasket over hvordan vi nordmenn plukker opp fenomenet, fornorsker det, og slipper det inn i vår kultur.
– Babyshower er ikke like spennende lenger, det har ikke lenger noen wow-effekt. Det utvikles derfor nye avarter, sier Øye.
Trendforskeren tror dette blir den nye babytrenden, og mener den bare så vidt har begynt.
Konfettiballong
Cecilie og Martin valgte en hjemmelaget variant for sin «kjønnsavsløringsfest», med sponplate, maling og dartpiler.
Men i Caroline Barcas nettbutikk, kan man få det motsatte. I stua hennes på Tofte bugner det av ballonger, bannere og kroner, i rosa og lyseblått. Dette skal sendes ut til spente foreldre som skal ha fest for sin kommende gutt eller jente.
Da NRK besøkte Caroline sendte hun av gårde en pakke med ballonger og bannere med "Boy or girl?" skrevet på. Dette skulle være pynt i et gender reveal party.
Foto: Ida Gjellerud / NRK– Det siste halve året har gender reveal parties blitt mer og mer populært. Jeg ser at det er en voksende trend.
Dette er ballongen veldig mange går for nå de skal avsløre barnets kjønn.
Foto: Ida Gjellerud / NRKBarca forteller om en annen populær måte å avsløre kjønnet på. I motsetning til paret fra Åmot velger noen foreldre å la andre gjøre i stand avsløringen for seg, slik at de selv også blir overrasket.
– En bekjent av foreldrene fyller en stor ballong med konfetti. Når alle er samlet har man så en nedtelling, mammaen og pappaen stikker hull på ballongen, og blå eller rosa konfetti spruter, forteller Barca.
En god historie
Hos Cecilie og Martin henger ultralydbildet av Arthur på kjøleskapet. De syns det er fint å kunne fylle svangerskapet med noe hyggelig, og minnes gender reveal-festen som en morsom markering.
I mars blir det unge paret foreldre til lille Arthur.
Foto: Ida Gjellerud / NRKRundt i huset står esker med bitte små barneklær, klart til bruk. Og det aller meste er blått.
Hva gjør dere om jordmor har tatt feil da, og dere får en jente?
– Da må vi tenke fort! ler Martin.
– Det blir alle fall en veldig god historie, konkluderer Cecilie.