Dette er de kriminelle bandene ute etter

Mobile vinningskriminelle har blitt svært bevisste på hva de stjeler. De skal tjene mest mulig på kortest mulig tid – og med minst mulig risiko.

Land Rover

STORE VERDIER: Nye luksusbiler er noe de kriminelle bandene er ute etter.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Det begynner å bli noen år siden norske narkomane sto for boliginnbrudd. De brøt seg inn i hus og rasket gjerne med seg det de hadde plass til i bilen.

Nå er det de utenlandske bandene som har overtatt markedet for vinningskriminalitet. De har blitt så profesjonelle og bevisste på hva de vil ha at de kun er ute etter store verdier.

– Hovedsakelig er de ute etter store verdifulle gjenstander som kraftige båtmotorer eller luksusbiler. Det er ikke nødvendigvis Mercedes de er ute etter. Derimot ser vi at Range Rovere er veldig attraktive, sier Odd Skei Kostveit i politiet.

Odd Skei Kostveit

Odd Skei Kostveit leder Operasjon Grenseløs.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Han leder Operasjon Grenseløs som jobber spesielt med organiserte bander som begår vinningskriminalitet på tvers av landegrenser.

– De har blitt veldig bevisste på at de skal tjene mest mulig penger på kortest mulig tid og med minst mulig risiko. Det er ikke eventyrere som vi ofte så før. Disse er profesjonelle på et helt annet nivå, sier Kostveit.

– Enkelt å gjemme unna

I den andre enden av skalaen er de små verdisakene. Smykker, sølvtøy, gull og sølv stjeles det mye av, spesielt i boliginnbrudd.

– Dette er verdisaker som er enkle å gjemme bort i bilen eller grave ned til tyvene føler det er trygt å frakte det ut av Norge. Det stjeles også mobiltelefoner og nettbrett, men smykker er helt klart prioritert, sier Kostveit.

– Hva med flatskjermer som var veldig populært å stjele for noen år siden?

– Flatskjermer er lite populært i disse miljøene. De er for store og har for liten verdi.

Det stjeles heller ikke mange bankkort fra boliger. Den type virksomhet foregår ute på gata der de kriminelle bandene også holder til.

Minibank

De organiserte bandene er også ute etter bankkortet ditt med kode.

Foto: Tom Andersen / NRK

– De følger med på hvordan folk bruker kortet og hva koden er. Så slår de til, stjeler kortet og tar ut store beløp i minibanken, forteller Kostveit.

– Ikke overraskende

På Bilbutikken AS i Drammen står Range Roverne på rekke og rad. Her selger de biler til over to millioner kroner. Bilforhandler Svein Grøndal er ikke overrasket over at det er akkurat hans bilmerke de utenlandske bandene er ute etter.

Range Rover

Denne bilen koster 1,7 millioner kroner.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Nei, det overrasker meg ikke i det hele tatt. Det er naturlig at man går etter de dyreste varene om det så gjelder biler, smykker eller fotoutstyr, sier han.

Er Range Rovere enkle å stjele?

– Overhodet ikke, men de er de mest attraktive bilene og har en høy pris, sier Grøndal.

– Allier deg med naboen

Odd Skei Kostveit har flere tips til hvordan man kan forebygge tyverier fra utenlandske bander.

– Fordi de er opptatt av minst mulig risiko, bryter de seg inn der folk ikke er hjemme. Skaff deg safe og alarm, men det viktigste er at det ser ut som folk er hjemme i huset. Allier deg med naboen. Kanskje han kan parkere i gården din når du er borte og følge ekstra godt med, sier Kostveit.