Dette er Akershus-benken

Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet tapte. Høyre vant Akershusvalget så solid at partiet må se seg om etter en ny fylkesordfører.

Akershus-benken

Disse skal representere Akershus på Stortinget de neste fire årene.

Foto: NRK

Nåværende fylkesordfører Nils Aage Jegstad fra Vestby sto på sjetteplass på Høyres liste, og sikret seg stortingsplass i det som ble et svært godt valg for partiet.

I seks år har han vært fylkesordfører i Akershus og ser nå fram til å få prøve seg på Stortinget.

Les også: Høyre valgvinner i Akershus – thriller for Solhjell

– Jeg har jo en del saker jeg kan ta med meg fra fylkespolitikken, ikke minst innen samferdsel og arealpolitikk. Så har jeg bakgrunn fra landbruksnæringen og håper jeg får jobbe med noen av de feltene, sier Jegstad.

Håpet, men trodde ikke

Et svært godt valg for Høyre med 33,9 prosent av stemmene i Akershus sikret også stortingsplass for sjuendekandidat Mette Tønder fra Nittedal. Det hadde ikke den tidligere ordføreren i Nittedal regnet med på forhånd.

Mette Tønder

Mette Tønder ble sjuende og siste innvalgte for Høyre fra Akershus.

Foto: Høyre

Se detaljene fra Akershus-valget her

– Kvelden var usannsynlig spennende. Først ble det klart at det blir regjeringsskifte, så forstod jeg at jeg kunne få plass på Stortinget, sier Mette Tønder.

– Regnet du med å komme inn på forhånd?

– Nei, jeg hadde ærlig talt ikke regnet med dette. Men jeg håpet på det, sier Tønder.

Tapte utjevningsmandatet

Høyre vant tre nye stortingsplasser, mens Kristelig Folkeparti mistet sin ene plass og Fremskrittspartiet gikk ned fra fire til tre.

Kristelig Folkeparti fikk den siste plassen på utjevningsmandat ved forrige valg. Oppslutningen om partiet var omtrent den samme denne gangen, men nå gikk utejvningsmandatet til SV.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell kom inn for SV på utjevningsmandat.

Foto: Mette Svenningsen/Miljøverndepartementet

Trygt over sperregrensen

– Det var litt vel spennende. Det var virkelig den mest nervepirrende valgkvelden jeg har vært med på. Og jeg er glad det endte med at vi kom over sperregrensen og alt tyder på at jeg er inne nå på utjevningsmandatet, sier Bård Vegar Solhjell fra Vestby.

Venstres toppkandidat Abid Raja fra Oslo er glad for at partiet han kom over sperregrensen med god margin. I Akershus fikk partiet 6,3 prosent av stemmene.

– Det føles veldig deilig å få tilliten fra Norges nest største fylke. Akershus er et veldig krevende fylke å drive valgkamp i med sine 22 kommuner. Vi hadde 14 000 stemmer nå har vi 20 000. Det ble en lang feiring for mange, sier Raja.