Hopp til innhold

Detaljerte kunnskaper om vakthold

Terrortiltalte Arfan Bhatti hadde detaljerte kunnskaper om vaktholdet rundt synagogen i Oslo.

Bhatti entrer retten
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det kom fram da den mye omtalte «terror-samtalen» fra 8. august 2006 ble spilt i Oslo Tingrett i dag.

Les også: «Terror-samtale» avspilt

Bhatti og en norsk 28-åring er tiltalt for å ha planlagt terror-angrep mot den amerikanske og Israelske ambasaden, og synagogen i Oslo. Aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen mener samtalen beviser at de to inngikk et terror-forbund

Fanget opp av PST

Både den frammøtte pressen og publikum ventet i dag spent på avspillingen av den mye omtalte samtalen Arfan Bhatti og den medtiltalte 28-åringen hadde under en biltur 8. august 2006.

Samtalen ble fanget opp av en av PSTs mikrofoner, som siden juni hadde avlyttet Bhatti 24 timer i døgnet.

Det har gjennom hele rettsaken blitt referert til samtalen både aktor og forvarere har hørt før, men det er første gang den ble spilt offentlig i retten.

Snakket om granater

Underveis i samtalen snakker Arfan Bhatti detaljert om hvordan vaktholdet rundt synagogen er foran hver gudstjeneste.

Bhatti snakker også om å bruke granater: «Jeg tenker at når jeg skal ta den synagogen, jeg vil at det skal tas, ehh den en granat. Tar smeller to granater på synagogen.»

Den medtiltalte norske 28-åringen som sitter i bilen sammen med Bhatti tar i starten av samtalen avstand fra Bhattis tanker. Han sier blant annet: «Jeg synes du bør avlyse det, altså», men Bhatti svarer at det kan kan han. 28-åringen ber en gang til: «Du burde det»... Bhattis Forsvarer John Christian Elden mener dette beviser at Bhatti ikke kan dømmes.

Les også: «Terror-samtale» avspilt

Ville skaffe seg våpen

Litt utover i samtalen og etter at Bhatti har snakket om synagogen og den amerikanske ambassaden blir 28-åringen revet med i praten, og snakker om at han kan hjelpe til.

Hans forsvarer Morten Furuholmen sier han klient aldri har hatt noen terrorplaner.

- Bare frustrerte tanker

Aktoret i saken mot Arfan Bhatti og de to medtiltalte brukte hele dagen på å spille av telefon og romavlytting som skal bevise at det ble laget konkrete terrorplaner fra februar til september 2006. I de fleste av dem snakker Bhatti om å skaffe seg våpen og deler til våpen.

Arfan Bhatti hevder selv at han under samtalen bare kom med noen frustrerte tanker om situasjonen i Midtøsten, og at han aldri hadde planer om å gjennomføre noe terror-angrep.

Den norske 28-åringen hevder også at det var hans tolkning av det hele, og at han hverken før eller etter han snakket med Bhatti om synagogen eller den amerikanske ambassaden.

- Hvis de to skal dømmes for terror-planleggingen må retten se bort fra begges forklaringer. Man må nemlig være to for å inngå et forbund, sier Elden.