Det ser mørkt ut for fisketorget

Etter 17 års arbeid med planene forteller Foreningen Fisketorget i Oslo at investorene trekker seg.

Fisketorg i Oslo

Foreningen Fisketorget er ikke fornøyd med avtalen som Oslo Havn tilbyr.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Dette fordi de mener avtalen med Oslo Havn ikke er holdbar.

I desember lå alt endelig til rette for at torget etter 17 år kunne bli en realitet, da bystyret sa ja til planene.

Planen er at bygget med gjennomsiktige vegger skal ligge langs kaikanten, ca. to meter inn fra kaien. Så skal det være 300 kvadratmeter flate slik at båten kan snus med baugen inn mot kaikanten.

– Vi ønsker først og fremst å skape et fiskermiljø her nede på Rådhusbryggen, sier styremedlem i Foreningen Fisketorget i Oslo Øyvind Helgesen.

Men nå ser det vanskelig ut å realisere planene. Etter mange års arbeid for å få til et fisketorg, mener foreningen at avtalen de har fått fra Oslo Havn ikke er holdbar.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Her kan det komme fisketorg

Her kan det komme fisketorg

Mener avtalen ikke er gjennomførbar

En festeavtale på 20 år og et krav om at kommunen skal overta bygg og interiør vederlagsfritt etter at avtalen utløper, og kommunens mulighet til å øke leien til markedspris etter at bygget er ferdig, gjør at Øyvind Helgesen ikke ser for seg et fisketorg før vilkårene endres.

Øyvind Helgesen, styremedlem i Foreningen Fisketorget

Øyvind Helgesen, styremedlem i Foreningen Fisketorget

Foto: Jørgen Eide / NRK
Anne Sigrid Hamran

Anne Sigrid Hamran.

Foto: Knut-Martin Løken/NRK

– Dette skaper jo stor usikkerhet for de som vi skal invitere inn som drivere av fisketorget. De vet ikke hva de kan forvente av leiekostnader.

– I tillegg skaper det også en generell usikkerhet i forhold til investorer. De vet heller ikke hva som kan forventes av inntekter eller tilbakebetalingstempoplan for det lånet som en investor vil yte dette prosjektet. Derfor frykter vi at dette ikke er realiserbart innenfor de rammene, sier Helgesen.

Oslo Havn synes avtalen er god

Oslo Havn derimot mener de har strukket seg langt for å få til prosjektet. Havnedirektør Anne Sigrid Hamran sier dette er en god avtale.

– Vi er glad for å tilby en lav pris. Vi gir en lav leiepris i 20 år og det er lang tid på byens beste brygger midt foran rådhuset, sier Hamran.

Det mener ikke investorene som nå trukket seg, blant andre Kjell Inge Røkke.

– Røkke prøvde et stunt i fjor vår for å se om det var håp om å få havnevesenet med på en eller annen form for avtale. Da det ikke skjedde, gikk han rett og slett lei av hele byråkratiet i Oslo, sier Helgesen.

Kan utlyse fisketorget til andre

– Vi står på for at dette skal bli så billig som mulig, og vi mener vi har gitt en god kontrakt. Og så håper vi selvfølgelig at de får med seg noen på laget som ser dette som en mulighet, sier Anne Sigrid Hamran.

– Men hvis det ikke blir et fisketorg fordi man mangler investorer, da er det jo dere i Oslo Havn som vil sitte igjen med skylden?

– Da sitter vi med en god kontrakt vi kan utlyse, sier Hamran.

Selv om Helgesen gjerne skulle ha levert fisk til Oslos befolkning allerede neste sommer, tør han ikke si noe om når eller om torget vil bli ferdig.

– Vi har holdt på med dette i så utrolig mange år, så det er helt umulig å si når folk kan kjøpe fisk fra fisketorget.