Det kan bli mye dyrere å parkere i Oslo

Det nye rødgrønne byrådet planlegger å skru opp parkeringsavgiften med 50 prosent i sentrum og 20 prosent ellers i byen rett over nyttår.

Parkeringsskilt på Sagene i Oslo

NYE SKILT: Parkeringsskilt som dette kan bli historie med byrådets nye planer. De ønsker blant annet å utvide betalingstiden på lørdag til klokken 20.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Dette vil skape et skille mellom vanlig arbeidsfolk som ikke har råd til nye avgifter, og de velstående som har det, sier Tommy Skjervold, bystyrerepresentant for Frp.

Tommy Skjervold

Tommy Skjervold, bystyrerepresentant (Frp).

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

I dag koster det 37 kroner i timen å parkere på de dyreste kommunale parkeringsplassene i hovedstaden, men nå foreslår byrådet å øke prisen til 55 kroner.

De vil også utvide betalingstiden. Mange steder er det gratis å stå parkert etter klokken 17 på hverdager og klokken 15 på lørdager, men byrådet vil ta betaling fram til klokken 20.

Vil øke med 50 prosent

Høyre frykter for næringslivet i sentrum.

– Flere kommer til å reise til kjøpesentrene og færre vil handle i butikker i sentrum. Da kommer sentrumsbutikkene til å dø, og vi får en mer kjedelig og mindre trivelig by, sier Eirik Lae Solberg, gruppeleder i bystyret (H).

Eirik Lae Solberg

Eirik Lae Solberg, gruppeleder i bystyret (H).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Byrådet foreslår altså å øke prisene med 50 prosent i rød sone, og 20 prosent i alle andre soner.

Står du parkert i to timer på de dyreste parkeringsplassene i rød sone kan du måtte betale 135 kroner fremfor 90 kroner som det koster i dag.

– Dette vil ramme småbarnsfamilier med logistikkutfordringer og elektrikeren som trenger et sted å parkere, sier Skjervold fra Frp.

Vil tjene millioner

Byrådet jobber med en tilleggsinnstilling til Oslobudsjettet, og har fått undersøkt hva en takstøkning vil kunne gi av inntekter til kommunen.

Svaret er 79 millioner kroner i året.

Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel (MDG) vil ikke kommentere saken, fordi det er en intern budsjettdiskusjon.

Byrådet jobber nå med tilleggsinnstilling til Oslo-budsjettet som blir avgitt 19. november, sier hun.

– Bylivet vil dø ut

– Parkeringen er for dyr, men et større problem er at vi snart ikke har plass til å parkere lenger. Er dette en plan å få folk til å kjøre mindre i sentrum, undrer Oslo-folk som NRK har snakket med.

Da Høyre satt i byråd foreslo de en utvidet betalingstid.

Men Solberg mener de rødgrønnes forslag vil få større konsekvenser.

– Vi foreslo en liten endring som ville ført til at du måtte betale litt lenger på kveldene midt i sentrum. Forslaget til det nye byrådet kommer til å virke motsatt. Færre vil handle i sentrum og bylivet vil dø ut, forklarer han.