– Dette er ingen julegave

Ønsker du å gi noen en hund, en katt eller ett annet dyr til jul? Tenk nøye gjennom det, er rådet både fra dyrehospitalet og Mattilsynet.

Urvin

SØT: Selv om dyr er søte og mange ønsker seg en hund til jul, er dette ikke en julegave, advarer Mattilsynet. En hund kan bli 15 år og da bør en slik anskaffelse være nøye vurdert.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er det perfekte familiemedlemmet. Men det er nok ikke en julegave, sier veterinær Ole H. Johnsen ved Fredrikstad dyrehospital.

– Jeg har møtt folk som både har fått dyr i bursdagsgave, bryllupsgave og julegave. Og det varierer nok hvor mye suksess det har vært.

Ole H. Johnsen

Veterinær Ole H. Johnsen ved KRITISK: Fredrikstad dyrehospital hadde ikke gitt noen en levende julegave.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Seksjonssjef Tor Olav Aas ved Mattilsynet ytre Østfold minner om at de som har fått et kjæledyr har ansvar for det i mange år.

– En hund kanskje i femten, og en katt i 20 år. Alle som skaffer seg dyr må ha tenkt nøye gjennom om de har tid til å ta seg av dyret.

Må være gjennomtenkt

Tor Olav Aas med hund

Seksjonssjef Tor Olav Aas ved Mattilsynet ytre Østfold tar med hunden sin på jobb. – foreldre må vite at de må ta ansvar hvis de gir et dyr i julegave til et barn, mener Aas.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Men det er behov for nyanser her, understreker Aas. Har en familie planlagt å skaffe seg et dyr, og avklart at den lykkelige eier enten klarer å passe på det selv eller skal få hjelp, så er det ikke verre å gjøre det i jula enn til andre tider.

– Det syns jeg godt en kan, for da er det gjennomtenkt. Men foreldrene må vite at de må ha ansvar. De må alltid følge med. Unger har godt av å stelle med dyr. Er de snille med dyr, blir de snille med mennesker.

Johnsen ved Dyrehospitalet er langt på vei enig, men sier han ikke ville gitt et dyr i julegave.

– Det er noe man må bestemme selv. Hvis det er en familie som har lyst på et dyr, og bestemmer seg for det, så er det ikke nødvendigvis feil å skaffe seg et dyr i jula. Men man må ha tid til det.