Hopp til innhold

Brann i høyblokk i Drammen: – Har kontroll

Flere hundre mennesker ble evakuert etter at det begynte å brenne i en boligblokk på Fjell i Drammen onsdag ettermiddag. Først klokken 21 meldes det at de har kontroll på brannen.

Det er en høyblokk i drabantbyen Fjell i Drammen som begynte å brenne onsdag ettermiddag.

Klokken 21 melder politiet at brannvesenet har kontroll på brannen i høyblokka på Fjell i Drammen.

«Det er er fortsatt stor innsats fra brannvesenet, og de kommer til å jobbe med videre slukking lenge», legger de til.

Nødetatene fikk melding om brannen i Lauritz Hervigs vei klokka 15.35 onsdag ettermiddag. Melder hadde observert flammer, ifølge politiet.

Ved 16.30-tiden opplyste politiet at de var ferdig med evakuering, men at delen av blokka som er nærmest brannen, blir dobbeltsjekket.

– Vi har ikke kontroll på brannen. Det jobbes med uforminsket styrke, sa politiets innsatsleder Arne Guddal like før klokka 19.30.

Han forteller at det fortsatt er stor varmeutvikling og at hele taket er utbrent. Guddal legger til at det nå er mindre fare for at brannen skal spre seg nedover i etasjene i boligblokka.

– Nå jobber vi med etterslukking og passer på at brannen ikke sprer seg nedover i etasjene, sier innsatsleder hos Drammensregionens brannvesen, Rune Rue Johnsen.

– Utfordringen er at det kan være en del glør som raser nedover i fasadene. De er av tre og så er det plater på utsiden, forklarer Johnsen.

Arne Guddal, innsatsleder for politiet ved brannen på Fjell i Drammen

Arne Guddal er innsatsleder for politiet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– De beboerne som befant seg i blokka da det begynte å brenne er evakuert til Fjell skole. Så vidt jeg har fått melding så er det ingen som har blitt skadd i brannen, sier Guddal og legger til:

– Vi har slått inn alle leilighetsdører, og det er mange for det er en ni etasjers høyblokk, for å kvalitetssikre at bevegelseshemmede eller andre ikke var inne nå som brannen har spredd seg videre.

Guddal forteller at det var folk som ikke klarte å ta seg ut av blokka på egen hånd og som trengte bistand av politiet.

– Det er massive ødeleggelser og utrolig mange beboere som er berørt. Fra politiets side er vår viktigste oppgave nå å ivareta de videre, forklarer Guddal.

Brann i boligblokk på Fjell i Drammen

Onsdag kveld jobber fortsatt store styrker med å slukke brannen.

Foto: Henning Hope Rønhovde / NRK

Politiet: – En tragedie for hele bydelen

Alle meldinger som kom inn til politiet gikk ut på at det var røyk og flammer fra øverste etasje i nordenden av blokka.

Etter hvert vil beboere bli fraktet til hoteller i Drammen. Blokka kommer ikke til å være beboelig i kveld, sier Guddal.

Operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Ottar Steinstø, understreker at slike branner tar tid både for brannvesenet, politiet og helsevesenet.

Drammensregionens brannvesen sier at alt tilgjengelig mannskap er kalt ut. Også personer som i utgangspunktet har fri. I tillegg får de bistand fra Asker og Kopstad i Vestfold.

– Det er jo en stor tragedie for de involverte, men også for hele bydelen. Det er veldig mange mennesker involvert og det skaper mye følelser. Det ser dere også utenfor her. Det er mange som er bekymret og redde, sier Guddal.

Brann i høyblokk på Fjell i Drammen

Brannen har trolig spredd seg langs taket av blokka.

Foto: Henning Hope Rønhovde / NRK

Rektor løp inn i brennende blokk og banket på dører

En beboer i 8. etasje i blokka i oppgangen der det brenner, forteller til NRK at han ble møtt av mye røyk da han kom ut i gangen. Han forteller at han hørte brannalarmen da det begynte å brenne i etasjen over hans leilighet.

Rektor på Fjell skole, Arnstein Larsen, sier at han var på vei hjem fra jobb da han så at det brant i blokka rett over gata.

Til NRK forteller rektoren at han sprang inn i blokka og begynte å banke på dører. Han kom seg helt opp til 7. etasje i blokka før han måtte snu. Der var brannen for kraftig.

Larsen forteller at han forsøkte å hjelpe folk ut av bygget. Nå står han vakt utenfor og hjelper de evakuerte.

Rektor ved fjell skole, Arnstein Larsen, hjelper evakuerte etter brann i boligblokk på Fjell i Drammen

Arnstein Larsen er rektor ved Fjell skole, som ligger rett over veien for blokka.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Tror nytt varslingsanlegg kan ha reddet liv

– Det var i naboleiligheten, ute på balkongen, som det ble sagt at det tok fyr, sier Jonas Blindheim, som eier en av leilighetene i blokka, til NRK.

Jonas Blindheim

Jonas Blindheim eier en leilighet i øverste etasje i blokka. Den var leid ut til en familie på fire.

Foto: Henning Hope Rønehovde / NRK

Selv leier han ut leiligheten, og var ikke i blokka da det begynte å brenne.

– Jeg fikk kjørt i full fart opp hit for å sjekke om det går bra med dem jeg kjenner som bor her, sier Blindheim før han legger til:

– De er sjokkerte alle sammen.

– Hvordan er brannsikkerheten i blokka?

– Jeg har sittet i styret selv, så vi har jobbet med brannsikkerheten. Det er veldig viktig i en blokk som dette. Vi har et helt nytt varslingsanlegg som antakeligvis har reddet liv i dag, sier Blindheim.

Brannsjef Torgeir Andersen i Drammensregionens brannvesen bekrefter at det var alarmanlegg i oppgangen med direkte kobling til brannvesenet.

Blindheim forteller at man kan se at det brenner i taket i alle fire oppgangene. Han anslår at alle leiligheter på toppnivået er ubeboelige.

– Det virker som om det ikke har gått noe liv tapt her. Det er det eneste som har noe å si. Gudskjelov for at det har gått bra, sier Blindheim.

Brann i boligblokk på Fjell i Drammen

Flere hundre beboere ble evakuert fra boligblokka. Politiet slo inn alle leilighetsdørene for å sikre at folk hadde kommet seg ut.

Foto: Henning Hope Rønhovde / NRK

Evakuerer folk til skolen i bydelen

Blokka det brenner i ligger vis-à-vis Fjell skole og ifølge politiet blir de evakuerte sendt dit.

Susanne Kjær, leder av kriseteamet i Drammen kommune, sier til NRK at mange i kommunen nå er involvert i hjelpearbeidet. Mange kommer til å jobbe med dette de nærmeste dagene.

Kriseledelsen i Drammen kommune sitter onsdag kveld i møter om situasjonen.

Holder Knutepunkt Fjell åpent for de evakuerte
Foto: Henning Hope Rønhovde / NRK