Det blir nytt regionsykehus på Gaustad

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier ja til Helse Sør Øst sin plan om nytt regionsykehus på Gaustad og at Ullevål skal legges ned. På Aker blir det lokalsykehus.

Oslo universitetssykehus HF Rikshospitalet ved Gaustad i Oslo.

STORSYKEHUS: Sykehuset på Gaustad skal bli et stort regionsykehus med spesialistfunksjoner, akuttmottak og avdeling for barnemedisin. Gaustad blir også lokalsykehus for en stor del av Oslos befolkning.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie vedtok ny sykehusstruktur i Oslo-regionen fredag 24. juni.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Helseministeren har siste ord i saken som skal avgjøre hvordan sykehustilbudet i Oslo skal se ut i årene som kommer.

Klokken 9.15 fredag morgen møtte han og finansminister Siv Jensen pressen for å orientere om hvordan den nye sykehusstrukturen blir fremover.

– En viktig dag

Det skal bygges tre store enheter på Gaustad, Aker og Radiumhospitalet. Omleggingen har en prislapp på 20 milliarder kroner.

Dette er det samme som styret i Helse Sør-Øst vedtok i forrige uke, men planene måtte endelig godkjennes av ministeren.

– Dette er en viktig dag. Etter mange år med diskusjoner, ønsker jeg nå å skjære gjennom og vedta hvordan sykehusene i Oslo-regionen skal se ut i fremtiden. Det er viktig for både pasienter og ansatte at vi nå har konkludert, sier Høie.

Dette er planen:

  • Det gamle Ullevål sykehus skal legges ned og selges.
  • Alle pasienter i Oslo samles på tre sykehus.
  • Et 87.000 kvadratmeter stort sykehus på Gaustad skal bygges ved der Rikshospitalet ligger i dag. Et nytt lokalsykehus skal komme på Aker-tomten i Groruddalen. I tillegg samles alt av kreft-virksomhet på dagens Radiumhospital.
  • Pasientene i bydelene Alna, Grorud og Stovner flyttes tilbake til Oslo fra Ahus i Akershus.

Aker overtar ansvaret for flere bydeler

Finansminister Siv Jensen (Frp) er spesielt glad for at Aker igjen blir et lokalsykehus.

– Nå får befolkningen i Groruddalen et lokalsykehus. Dette er en sak som Fremskrittspartiet har kjempet for lenge, sier finansminister Siv Jensen.

På sikt vil Aker sykehus gradvis overta ansvaret for bydeler fra Ullevål sykehus, i tillegg til de bydelene som i dag får sitt spesialisthelsetjenestetilbud ved Ahus.

Ap fortsatt skeptisk

Stortingsrepresentant Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet og Oslo har vært bekymret for at planene for det nye lokalsykehuset på Aker ikke har vært konkrete nok. Han er ikke beroliget i dag.

Jan Bøhler

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) fikk ikke de svarene han hadde håpet på av helseministeren i dag. Bøhler ønsker at ministeren skal være mer konkret på når lokalsykehuset på Aker kan stå klart.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Høie sier ingenting om når Aker skal stå klar. Å få på plass et nytt lokalsykehus er det som haster mest. Oslo og Akershus befolkning vokser med 25 000 i året, sier Bøhler.

Han er også bekymret for den planlagte storbylegevakten som Oslo kommune ønsker skal bygges ved siden av et fremtidig lokalsykehus.

– Jeg frykter at vi mister samspillet mellom legevakt og sykehus. Det er jo en fordel for legevakta å ha sykehuskapasitet vegg i vegg, mener Bøhler.

Til NRK sier Høie at Aker skal bygges parallelt med det nye regionsykehuset på Gaustad.

– Det som skjer først er byggingen av det nye krefsykehuset, deretter vil det skje en paralell planlegging av lokalsykehsuet på Aker og det nye regionsykehuset på Gaustad.

Ansatte er bekymret

I ordskifte før det enstemmige vedtaket til Helse Sør-Øst ble fattet var det få innvendinger om det nye Oslo universitetssykehus, men de ansatte uttrykte bekymring.

– Vi støtter planene. Det eneste vi er bekymret for er at vi må være sikre på at vi på Oslo universitetssykehus har nok kapasitet og plass til pasientene. At vi ikke legger noe ned på Ullevål før det er erstattet med noe nytt, sier Svein Øverland, som er de ansattes valgte representant i Helse Sør-Øst. Men også han stemte for forslaget.

Legeforeningen: – For dyrt

Legeforeningen har kritisert sykehusplanene både før og etter vedtaket til Helse Sør-Øst.

Foreningen mener hverken Oslo Universitetssykehus (OUS) eller Helse Sør-Øst har råd til å bygge på Gaustad og Aker samtidig, eller at ledelsens ønske om effektivisering er realistisk.

Dette avviser derimot administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus, og sier til NRK at de har god kontroll på økonomien.

Ullevål sykehus

Dagens sykehus på Ullevål blir stengt og solgt.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix