Hopp til innhold

Det blir lettere å bruke spark

Folk i Hurdal har lenge vært lei av at grusstrødde veier ødelegger sparkføret. Nå har fylkesutvalget i Akershus vedtatt at det skal strøs kun på den ene halvdelen av gangveiene i kommunen.

Video Lei dårlig sparkføre

Sparkentusiaster i Hurdal kan endelig bruke sparken på vinterføret uten å bekymre seg for at grusete veier brått skal stanse farten. Torsdag vedtok fylkesutvalget i Akershus at det nå kun skal strøs på den ene halvdelen av gangveiene i kommunen.

Hurdal-ordfører Runar Bålsrud

En sparkeglad Hurdal-ordfører, Runar Bålsrud.

Foto: Dag Aasdalen/NRK

En av dem som har kjempet for dette er ordfører Runar Bålsrud.

– Du ser at dette går fortere enn å gå. Det er lett å sparke her på flata, også er det jo sosialt med to på sparken, sier ordfører i Hurdal Runar Bålsrud fra Venstre.

Han har plassert NRK Østlandssendingens reporter på passasjersetet for å vise hvor praktisk fremkomstmiddel sparken er. Likevel har det ikke alltid vært like lett å suse av gårde på sparken.

– Når mildværet kommer, kommer også strøbilen og da blir det vanskeligere, sier Bålsrud.

Skal man ta vare på spark-brukerne? Hvordan er sparkføret hos deg? Kommenter nederst i artikkelen.

Frykter skader

Bålsruds sambygding Ingvil Opperud kommer fra butikken med to liter melk hengende over styret. Hun synes det er bra ordføreren kjemper sparkens sak.

– Jeg synes det er kjempefint for jeg bruker sparken hele vinteren. I vinter har det jo heller ikke vært glatt, så de har jo sluppet å strø og det har vært helt kjempefint, sier Opperud.

Men de som har ansvaret for strøingen synes ikke det er en god ide å kvitte seg med grusete vinterveier. Driftsoperatøren Oslo Vei har satt seg på bakbena. Statens Vegvesen har også vært skeptisk til redusert strøing, sier Nils Erik Bogsrud.

– Vi er redd for er at noen skal skli og ødelegge seg på veien.

Ordføreren mener likevel at det burde være mulig å tilpasse føret for både sparkende og gående.

– Vi ønsker at vi bare kan strø deler av gang- og sykkelveiene. Slik kan de som sparker få god fart og fotgjengerne går der hvor det er strødd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ordfører i Hurdal Runar Bålsrud og sambygding Ingvil Opperud

Ordfører i Hurdal Runar Bålsrud og Ingvil Opperud.

Foto: Dag Aasdalen/NRK

Får støtte fra vei-eier

Fylkesutvalget i Akershus vedtok enstemmig at det skal gjennomføres en forsøksordning, hvor det kun skal strøs på en side av gangveien.

– Vi ser på dette i et folkehelseperspektiv, vi legger til rette for både syklende og gående, så da bør jo også sparkende få mulighet til å ta frem sparken om vinteren, sier fylkesordfører i Akershus Nils Aage Jegstad.

Men det krever også en stabil vinter.

– Vi får vurdere etter hvert om vi skal gjennomføre dette flere steder. Det kan jo by på tekniske utfordringer å strø bare halve fortauet. De som ønsker å gå, skal også kunne gjøre det trygt.

Strøreduksjonen er også en gladnyhet for Hurdal som om drøye to uker arrangerer verdensmesterskap i utfor med spark.

– Det er jo ikke lenge til verdensmesterskapet, og folk trenger jo litt tid å trene og det får de mulighet til nå, sier Jegstad.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter.