Hopp til innhold

Derfor kaster vi mest i oktober

Rydding, oppussing og hageavfall gjør oktober til den største søppelmåneden i året. Gjenvinningsstasjonene merker at vi kaster mer enn ellers i året.

Jan Magnus Olaisen kaster treverk på Lindum Gjenvinningsstasjon

På gjenvinningsstasjonen på Lindum opplever de et økt trykk i oktober av folk som vil kvitte seg med hus- og hageavfall. En av dem er Jan Magnus Olaisen, som her kaster diverse treverk. Oktober er den måneden det kastes mest her i landet.

Foto: Louise Samnøy / NRK

Det er en travel måned for driftsleder Arben Tahiri på gjenvinningsstasjonen på Lindum. For oktober er den måneden i året nordmenn kaster aller mest søppel, og det betyr at stasjonen får mange besøkende.

Arben Tahiri, Driftsleder på Lindum Gjenvinningsstasjon
Foto: Louise Samnøy / NRK

– Vi merker det godt her på stasjonen. Om sommeren er det færre besøkende her, men så tar det seg opp i løpet av høsten, sier han.

Samme tendens over hele landet

Statistikk fra Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS drifter gjenvinningsstasjonen på Lindum, og bekrefter at det kastes mer om høsten.

– Oktober kaster vi mest, det er en tendens vi har sett over tid, sier Marianne Holen, kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet.

Hun tror tendensen er den samme i hele landet.

– Men nord i landet, der sommeren varer litt kortere, antar jeg de får inn mer hageavfall tidligere på høsten, enn her på østlandet, sier hun.

Oppussing på høsten

Årsaken til at vi kaster mer på høsten er knyttet til hus- og hagestell, forteller Holen.

-	Marianne Holen, kommunikasjonssjef Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS

Marianne Holen er kommunikasjonssjef i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS.

Foto: Louise Samnøy / NRK

– Vi kaster veldig mye på høsten, for da pusser vi opp mer enn ellers i året. Når vi kjøper noe nytt til huset, for eksempel en TV eller en ny sofa, så er det også noe som må ut. Og det kommer inn til oss som avfall, sier hun.

I løpet av de siste 20 årene har avfallsmengdene fordoblet seg, og derfor har Holen flere oppfordringer til kasteglade nordmenn.

– Vi oppfordrer folk til å gi bort ting, hvis man har noe som andre kan ha glede av. Eller å ta vare på sofaen eller TV-en et par år til. Folk kaster ting mens det enda er brukbart. Det er en stor utfordring, sier hun.