Derfor har «alle» minner om hvit juleferie

Et helt spesielt fenomen gjør at store deler av den voksne generasjonen nordmenn har helt rett når de husker barndommens vintre som snøfylte.

Juletrekjøp 60-tallet

SNØ: I 1967 var det «selvfølgelig» snø da juletreet skulle hentes inn.

Foto: NTB / NTB scanpix

– Kanskje er det en generasjonsting at man synes det er trist at det ikke er snø i jula? undrer meteorologi-professor Asgeir Sorteberg ved Universitetet i Bergen.

Av landets største byer, var det kun Tromsø som hadde en hvit julaften i år.

Men selv om endringer i klimaet gjør at Soteberg forventer betydelig færre snødager i fremtiden, er det et annet fenomen som bidrar ekstra sterkt til barndomsbildet mange nordmenn har om hvite vintre.

Kald periode

Mellom 1961 og 1990 var det nemlig ekstra kaldt og snørikt i Norge. Det forteller førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimatjenesten til Meteorologisk institutt.

– Det var snø på julaften åtte av ti år mellom 1900 og 1930. Så kom en mildere periode mellom 1931 og 1960, og så en kald periode mellom 1961 og 1990. Hele tiden har det vært snø i jula rundt åtte av ti år, men det er snødybden som har variert, sier Kristiansen.

At det var en ekstra kald og snørik periode nettopp disse årene, forklarer hvorfor så mange voksne nordmenn forbinder jula med snø.

– Spesielt perioden fra 1978/79 til 1986/87 var et ekstremt kaldt tiår. Det gjorde at snømengden økte, før den igjen begynte å synke etterpå, sier Kristiansen.

Store variasjoner

Likevel er det lett å glemme at det til alle tider, også i de kalde tiårene, har vært store variasjoner i juleværet fra år til år.

Det kommer tydelig frem i en liten, uhøytidelig kartlegging NRK har gjort av hvordan forekomsten av snø på julaften har utviklet seg.

Ved hjelp av værstatistikken på Yr.no, har vi tatt for oss noen av de største byene i landet hvert tiende år siden 1946.

Hvit julaften

1946

1956

1966

1976

1986

1996

2006

2016

Oslo

Nei

Nei, men kaldt

Ja (32 cm)

Så vidt, 3 cm. Gammel snø

Ja, 9 cm

Ja, 16 cm

Ikke snø

Nei

Bergen

Nei

Nei

Ja (6 cm)

Ja, 13 cm.

Ja (32 cm)

Ja, 10 cm.

Nei

Nei

Trondheim

Nei

Ja, 10 cm.

Ja, 15 cm.

Ja, 40 cm.

Nei

Nei

Nei

Nei

Stavanger

Nei

Nei

Nei

Nei

Ja, 5 cm.

4 cm, men gammel snø

Nei

Nei

Kristiansand

Nei

Nei

Ja, 18 cm.

Ja, 33 cm.

Nei

Nei

Ja, 10 cm.

Nei

Fredrikstad

Nei

Kanskje, 1 cm

Ja, 15 cm.

Ja, 4 cm

Ja, 11 cm.

Ja, 15 cm.

Nei

Nei

Tromsø

Nei

Ja, 18 cm

Ja, 3 cm.

Ja, 35 cm.

Ja, 24 cm.

Ja, 81 cm.

Ja, 15 cm.

Ja, 19 cm.

Kan gi nye tradisjoner

Sorteberg mener at mange i lavlandet vil oppleve færre snørike juleferier. Dermed vil den oppvoksende generasjonen trolig ha andre forventninger til juleværet.

– Oss som er litt eldre, har snø i jula som normalen. Men hvis normalen blir at det ikke er snø, så kanskje man ikke vil savne det. De som vokser opp nå vil kanskje få andre tradisjoner, sier han.

Barn spiser pølse

NY TRADISJON? Da Sunniva (t.v.), Åsne, Ingrid, Maria og Runa møttes til pølsegrilling i Halden 31. desember, var det syv grader og sur vind. Ingen av dem ga uttrykk for at de savnet snøen.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Likevel peker han på at snø står sentralt i julefilmer og -musikk. Dermed tror han det i lang tid fremover vil være en viss nostalgi knyttet til snø.

– Til og med på steder nesten uten snø, som New York og USA, henger jul og snø sammen, sier han.