Hopp til innhold

Derfor er hoggormen fredet selv om den er «over alt»

Pågangen av folk som tror de er bitt av hoggorm knuser alle tidligere rekorder. Likevel tror ikke slangeekspert at det er «hoggorm-år».

Hoggorm

GIFTSLANGE: Hoggormen kan bite mennesker og husdyr om den føler seg truet. Bittene er sjelden dødelige, men man bør kontakte lege eller Giftinformasjonen om man blir bitt.

Foto: Morten Waagø

230 ganger så langt i juli har nordmenn ringt Giftinformasjonen fordi de er bitt eller tror de er bitt av hoggorm. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor og en klar rekord.

Også i sosiale medier er det tett mellom observasjonene. Det virker som et ekte hoggorm-år.

Da er det kort vei til spørsmålet om hvorfor hoggormen egentlig er fredet?

Hoggorm-kommentar
Foto: Skjermbilde fra Facebook

Flere i skogen

Selv om ingen har fullstendig oversikt over hvor mange som finnes, er det ingen ting tyder på at Norges eneste giftslange er truet.

Grunnen til at den likevel er fredet, henger sammen med en lov fra 1981.

– Fredningen handler ikke om at den er sjelden. Viltloven beskytter alle dyr, med unntak av når det er jakttid. Sånn sett er ikke hoggormen mer fredet enn spurv og pinnsvin, sier leder Thor Håkonsen i Norsk Herpetologisk Forening.

Thor Håkonsen

Thor Håkonsen i Norsk Herpetologisk Forening.

Foto: privat

Også han har registrert at mange tror det er hoggorm-år. Men Håkonsen tror ikke det er en særlig oppblomstring akkurat nå.

I stedet handler det om at menneskene har oppsøkt hoggormen.

– I fjor og i år har «alle» vært ute i skog og mark. Når det er flere folk ute, så er det flere som ser hoggorm, sier han.

Tror ikke på «hoggorm-år»

Hos en del arter kan det svinge mye fra år til år hvor mange dyr det blir. Men Håkonsen forklarer at det ikke er slike svingninger blant hoggormene.

ORM

Hoggorm er fredet. Det betyr imidlertid ikke at den er truet.

Foto: Paul Kleiven / NTB

Slangen blir drektig i april eller mai – lenge før de vet om det blir en ideell sommer med godt vær og god tilgang på mat. Ungene blir født i august eller september, men bruker fire-fem år på å bli kjønnsmodne. Dessuten får hoggormer bare unger annethvert år.

– Alt dette gjør at reproduksjonssyklusen til hoggorm går ganske sakte, sier Håkonsen.

Han forteller at hoggormen har få naturlige fiender, og ingen som utelukkende spiser slanger. Dermed mener han at fravær av fiender heller ikke kan resultere i noen vesentlig oppblomstring av slanger.

– Ikke sammenliknes med fjoråret

Giftinformasjonen har merket et stort trykk fra folk som har møtt på hoggorm.

– Denne sommeren kan ikke sammenliknes med fjoråret, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud hos Giftinformasjonen.

Hun tror imidlertid den store økningen kan forklares uten at det er vesentlig mer hoggorm i skogen.

– Det er flere mennesker hjemme som dermed ferdes mer i skog og mark. Det kan også være at folk har fått mer fokus på oss og ringer hit i stedet for til legevakten, sier hun.

Antall telefoner til Giftinformasjonen gir ikke noe komplett bilde av hvor mange som faktisk er bitt. Tosterud er derfor spent på hvor mange doser av motgiften som blir brukt i løpet av sommeren. Tallene blir først klare senere i år.