Valgt inn ved en feil - må møte i kommunestyret

Turid Lillian Thoresen må møte i kommunestyret i Halden uansett om hun vil eller ikke, sier Kommunaldepartementet. De har avvist kommunens klage etter navneforvekslingen.

Turid Lillian og Lillan Thoresen

Turid Lillian og Lillan møttes etter at navnetabben ble oppdaget. Nå må de finne en annen løsning enn at Kommunaldepartementet løser floken.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Turid Lillian Thoresen ble valgt inn i kommunestyret som vararepresentant for Fremskrittspartiet etter en navneforveksling i Halden. Den som skulle vært valgt inn heter Lillan Thoresen, og sto på den opprinnelige listen til Halden Fremskrittsparti. Men, altså ikke på den velgerne la i urnene.

Turid Lillian har jobbet som hjelpepleier i 20 år, og ønsker ikke å sitte der som representant for partiet.

Men det må hun, sier Kommunaldepartementet.

Men som valgt representant står hun fritt, har statsviter Arve Nergaard tidligere fortalt NRK Østfold. Hun kan stemme for eller mot Frp-forslag som hun selv vil.

– Har hun lyst, har hun lov, så dette kan bli en joker i den politiske kabalen i Halden, sier Negaard.

– Klagen til valgstyret ble ikke tatt til følge, sier ordfører Thor Edquist (H).

- Turid Lillian er lovlig valgt inn i Halden kommune. Hvis hun ikke av forskjellige årsaker søker fritak, så må hun stille.

Lillan måtte le

Lillan Thoresen hadde vansker med å holde latteren tilbake da NRK snakket med henne i formiddag.

– Det er jo bare komisk.

– Første liste var riktig, så registrerer kommunen feil. Og ingen ser det på valgstyremøtet. Og hun som fikk brevet reagerte ikke på det.

Frp-Lillian ble oppringt av kommunen i går kveld, etter at de fikk departementets svar. Nå satser hun på neste kommunevalg i Halden, denne perioden får hun ikke gjort noe annet enn å sitte på sidelinjen.

– Egentlig gledet jeg meg til dette, men når det ikke ble slik, så er det bare å akseptere det. Reglene er slik. Jeg er slik at hvis det ikke er noe som kan gjøres med det, så får man bare akseptere det.

– Jeg går ut fra at de sjekker navnene nøye neste gang.

Formelt sett riktig gjort

Departementet mener at bortsett fra navneforvekslingen, så har alle prosedyrer blitt fulgt på riktig måte.

– Alle som har stått på en liste i Halden kommune er tilsendt brev om at de står der. Det har hun ikke svart på, og det ble heller ikke oppdaget da det ble lest korrektur av listene.

Turid Lillian Thoresen har tidligere fortalt NRK Østfold at hun kastet brevet, fordi hun trodde det var feilsendt.

Lillan reagerte ikke på at hun ikke fikk et slikt brev, men Edquist tror at det er noe som kan skje hvis man er valgt inn for første gang, og kanskje ikke er klar over at denne rutinen følges.

Så hva gjør Turid Lillian nå?

– Søker Turid Lillian og får fritak, så rykker nestemann på varalisten opp og må møte, sier Edquist.

Ordføreren håper og tror at det er første og siste gang en slik navneforveksling får slike konsekvenser.