Denne helgen krangler vi mest med naboen

Vår betyr ofte rengjøring, planting, klipping og stelling i hagen. Med dette kommer også kranglene med naboen.

Hagesaksen kommer fram i mai.

Uenighet om uteområdene kan skape krangler med naboen. Denne helgen forventer forsikringsselskapene å få inn flere saker enn i andre helger.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Det er duket for den store nabokrangel-helgen.

Tall fra Gjensidige og Finans Norge viser at vi krangler med naboen for omtrent 30 millioner kroner i året, og helgen rundt 1. mai er høysesong.

– Vi har ca. 750 konflikter i året der naboer er involvert, forteller informasjonssjef i Konfliktrådet, Gro Jørgensen til NRK.

Men nabokonflikter er sesongbetont.

– På våren og sommeren får vi greiner som skygger for utsikten, hekker som har vokst seg store, og støyproblemer med klipping av plenen, sier Jørgensen.

En hekk til besvær

Denne hekken er kjernen i nabostriden på Holmenkollen.

EN HEKKEKRANGEL: To naboer i Holmenkollen har kranglet om denne hekken siden 2014. Nå er dommen fra tingretten anket til lagmannsretten.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

«En grønn vegg» skiller to eiendommer i et villastrøk på Holmenkollen. En fem heter høy tujahekk av typen smaragd endte til slutt i tingretten i januar.

«Den hindrer lys og sol inn til eiendommen, noe som reduserer bokvaliteten(...)» skriver saksøkerne i søksmålet mot naboene.

«Hekken har en svalende effekt om sommeren og beskytter mot vind og vær om vinteren. Jo høyere hekk, jo mer vann dreneres bort fra eiedommen(...)» skriver de saksøkte naboene som svar.

I mars falt dommen: Hekken må klippes og de saksøkte naboene må betale sakskostnadene på over 300 000 kroner.

Naboene bak hekken vant frem på alle punkter i tingretten, – men så kom anken.

Mens de to naboparene venter på svar er hekken stadig fem meter.

Vår = krangling

Også SpareBank 1 i Østfold og Akershus merker økt pågang av naboklager nå i vårløsningen.

– Det kommer gjerne saker når hagearbeidet starter, og normalt får vi inn mellom 500 og 1000 nabotvister i året, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Våren er høytid for beskjæring.

1. mai-helgen er høytid for hagearbeid og dermed for nabokrangler. Konflikter bygger seg opp over tid, sier Konfliktrådet.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ifølge selskapet handler tvistene i Trøndelag mest om eiendomsgrenser og jordskifte, mens man i Østfold krangler mest om strandrett. I kystbyene krangles det også om naust og båtplasser.

Noen av kranglene fra mai, ender i konfliktrådet utpå sommeren. Ethel Fjellbakk Wright leder konfliktrådet i Østfold og Follo Konfliktråd.

– Vi merker ikke så mye nå, men konfliktene som naboene ikke greier å løse selv, kan ende hos oss i juni, juli og august.

Hun tror mange av konfliktene bygger seg opp over tid.

Ethel Fjellbakk, leder i Østfold og Follo Konfliktråd

– Gå i dialog med naboen i stedet for å la irritasjonen bygge seg opp, er det klare rådet fra Ethel Fjelbakk Wright i Konfliktrådet for Østfold og Follo.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

– Noen ganger handler det kanskje ikke om bare katta eller treet, men det er følelser som vokser, så øker irritasjonen og man begynner å se på naboen med litt mer negative holdninger.

Overvåket naboens basseng

Nielsen i SpareBank 1 forteller at det krangles om alt fra trær og hekker, til parkeringsplasser.

– Og sjelden er det fordi en er så interessert i verdien av for eksempel et tre, men mange er mest opphengt i at det er sitt eget.

Den mest spesielle saken hun har vært borti var en nabokrangel om overvåkningskamera. Eieren mente kameraet var ment for å ha kontroll over egen eiendom, men naboen var uenig, for kameraet var stilt inn mot hans svømmebasseng.

Pål Rune Eklo,

Forsikringsselskapene utbetaler 30 millioner kroner i året i forbindelse med tvister rundt nabokrangler, bekrefter kommunikasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo.

Foto: Gjensidige

– Vårt råd til kranglete naboer er å ta en kaffe og forklar hensikten med hvorfor du for eksempel ønsker å fjerne akkurat det treet, sier Nielsen.

Også Ethel Fjellbakk Wright i Konfliktrådet foreslår samtale som løsning før det tilspisser seg.

– Snakk med naboen, det er utrolig hva man kan løse gjennom dialog, prøv å forstå hvorfor naboen føler som han gjør i stedet for å tenke at han "sikkert gjør det fordi..".

Sagde ned tre i kledd i forkledning

En mann i Oslo-området kledde seg ut med hatt og frakk når han skulle sage ned toppen av et tre som sperret for sola. På tross av forkledning, og at det var natt, ble han gjenkjent av naboen.

– Noe så enkelt som å varsle naboene og ta en prat før en starter opp gressklipperen eller setter i gang med endringer, kan i mange tilfeller være med på å senke konfliktnivået eller løse saken helt, sier kommunikasjonssjef Eklo i Gjensidige.