Denne genseren er ulovlig

Vålerenga-sjappa har fått advarsler fra Oslo kommune etter at de solgte produkter med Oslo byvåpen på.

Vålerengasjappa sin ulovlige logo

Denne genseren er ifølge Oslo kommune ulovlig og er nå tatt ut av produksjon

Foto: Espen Knutsen

I et brev til Vålerenga-sjappa ber byrådet om at butikken stanser produksjon og salg av produktene.

Kommunen peker blant annet på at det ikke er tillatt å benytte Oslo byvåpen i kommersiell virksomhet.

Erik Hansen

Informasjonssjef i Oslo kommune Erik Hansen

Foto: Oslo kommune
Oslo byvåpen / kommunevåpen

Kommunevåpenet kan kun brukes av kommunen og dens ansatte.

Foto: NRK

Oslo kommunes viktigste symbol og er beskyttet av norsk lov for misbruk. Det er bare Oslo kommune og deres virksomheter som har lov til å bruke byvåpenet, sier Informasjonssjef i Oslo kommune Erik Hansen.

"Byvåpenet er Oslo bys fremste symbol, og skal benyttes slik det er bestemt av Oslo bystyre. Oslo byvåpen må ikke brukes slik at det uriktig gir inntrykk av at den som bruker det, innehar en kommunal stilling, utøver myndighet på vegne av kommunen eller på en annen måte representerer Oslo kommune. Det er ikke tillatt å benytte Oslo byvåpen i kommersiell virksomhet," skriver informasjonsseksjonen i Oslo kommune til Vålerenga-sjappa."

Har stanset produksjonen

Klærne som hadde byvåpenet avbildet ble tatt ut av produksjon i forrige måned, og de var ifølge butikken veldig populære blant kundene. Ifølge Vålerenga-sjappa ble supportereffektene produsert i et lite antall.

– Tanken var å vise frem byen og Vålerenga på en stolt måte, men hvis vi har tråkket i salaten må vi gjøre det som er riktig, sier daglig leder i Vålerenga-sjappa Frode Veie.

Flere har fått advarsler

Bruken av byvåpenet er straffbart og kan føre til bøter eller i verste fall fengselsstraff. Butikken legger seg flat og innrømmer at de burde ha undersøkt lovligheten av logoen nærmere.

– Tanken har vel slått oss i prosessen, men ting gikk litt fort. Dette burde vi kanskje ha sjekket ut litt nøye i forkant, sier Veie

Christiania Tigers sin logo

Denne logoen er også ulovlig og er nå fjernet.

Foto: Christiania tigers

Også den nedlagte amerikanske fotballklubben Christiania Tigers har fått beskjed om å slutte å bruke byvåpenet som logo.

– Da vi fikk brevet var vi i prosessen med å legge ned klubben. Vi tenkte aldri så langt om at bruken kunne være ulovlig, sier tidligere styreleder Christiania Tigers, Yrjan Fraschetti.

De to aktørene er ikke alene om å bruke byvåpenet. Kommunen har ved flere anledninger bedt forskjellige suvenirbutikker om å fjerne artikler som har byvåpenet på seg.

– Vi kan ikke strø rundt med byvåpenet overalt. Dette er et symbol for de som jobber i Oslo kommune, og det symbolet skal ikke misbrukes, sier Erik Hansen, informasjonssjef i Oslo kommune.