Hopp til innhold

Den unike attraksjonen få kjenner til

HALLINGDAL (NRK): Gardnos Meteorittpark i Nes i Hallingdal skal gjøres bedre kjent i sommer. Spesielt hos lokalbefolkningen.

Det blankskurte elveleiet mitt i Gardnoskrateret

Det blankskurte elveleiet mitt i Gardnoskrateret er med på å gjøre det unikt. Her er jordoverflaten skylt vekk og man kan se rett på berggrunnen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Nå står vi midt i Gardnobreksja og ser utover elva, forklarer Solveig Hjallen, turistsjef på Nes.

Gardnosbreksja er en steinart som ble dannet under de høye temperaturene som oppstod da en meteor slo ned på Garnås i Nes kommune for 546 millioner år siden.

Fra venstre: Solveig Hjallen, Pauline Djupedokk og Heidi Thon

Solveig Hjallen (t.v.), Pauline Djupedokk og Heidi Thon (t.h.) står i spissen for å gjøre meteorittparken bedre kjent.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg syntes det er flott jeg. Midt i naturen, lyst og fint. Det er veldig hyggelig, sier Hjallen.

Meteoren, med en diameter på 300 meter, traff jordoverflaten i 72 000 km/t og dannet et krater med en diameter på fem kilometer. Ringvirkningene av sammenstøtet strakte seg langt nedover det europeiske kontinentet.

Besøk av NASA

Krateret er unikt i verdenssammenheng, og også et av de kratrene som er lettest tilgjengelig for mennesker. Allikevel har lokalbefolkningen reagert på at parken er for lite synlig. Nå tas det grep.

– Først skal vi appellere til lokalbefolkningen. Si «Kom opp hit og se hvor fint det har blitt». For jeg tror internasjonalt har det et godt renommé, spesielt innenfor geologikretser og forskningsmiljøer. Blant annet har NASA vært her flere år på rad og brukt det som et øvingsområde. Og de kommer også denne sommeren, forklarer Heidi Thon.

Hun er en av tre kvinner knyttet til Nesbyen Turistkontor som skal stå i spissen for å gjøre meteorittparken bedre kjent.

Kafeen i Gardnos Meteorittpark

Kafeen i parken ligger hyggelig til midt inne i skogen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Guidet tur

– Det er synlig og det er veldig godt tilrettelagt. Nå er det også universell utforming, så nå skal man komme seg helt ned til elveleiet med både rullestol og barnevogn, sier Thon og legger til:

– Men det er klart at en guidet tur er nok den beste måten å få oppleve hva som faktisk har skjedd her. Vi har geologstudenter fra Universitetet i Oslo som skal jobbe her hele sommeren og gi guida turer slik at man kan få et bedre innblikk.

Stein barn kan lete etter i Gardnosbreksja

Barn kan lete etter spesielle steiner i en stor sandkasse. Dette er de eneste steinene som lovlig kan tas med fra parken.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

I senteret av meteorittkrateret ligger det inntørkede elveleiet. Her finner man også en av attraksjonene.

– Det er en jettegryte, sier Pauline Djupedokk, som er markedsansvarlig for Nesbyen.

– Her er det viktig å få vist frem sjatteringene på steinene, slik de ser ut etter at meteoritten traff. Det er dette som er Gardnosbreksjestein, forklarer Djupedokk.

– Vi håper dermed det blir mer enn at bare stein er stein og at man skal forstå hva som skjedde her for vanvittig lenge siden, avslutter Thon.

Flere nyheter fra NRK Buskerud