Hopp til innhold

Festen på Hvaler er i gang

Både kronprins Haakon og Sveriges kong Carl Gustaf gjorde stas på åpningen av de nye marine nasjonalparkene på grensen mellom Hvaler i Østfold og Strömstad i Sverige.

Kronprins Haakon og kong Carl Gustav åpnet nasjonalparken på Hvaler

Kronprins Haakon og kong Carl Gustav åpnet nasjonalparken på Hvaler.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Fra åpningen av den marine nasjonalparken på Hvaler
Foto: Håvard Wien / NRK
Kronprinsen på Christian Radich

Kronprins Haakon styrer Christian Radich utenfor Hvaler onsdag. Kronprinsen vil senere på dagen delta under åpningen av nasjonalparkene på Ytre Hvaler og Kosterhavet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Christian Radich

Mange skuelystne møtte opp på Skjærhalden i formiddag, før avreise mot Strömstad.

Foto: Håvard Wien / NRK
Høy stemning på Skjærhalden på Hvaler

Høy stemning på Skjærhalden på Hvaler tidligere i formiddag.

Foto: Håvard Wien / NRK

SE BILDENE: Fra dagens åpning

SE BILDENE: Fra den unike nasjonalparken

– Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Korallrevet ved Tisler er et av de største innomskjærs korallrev man kjenner til i verden. Det er viktig at vi legger tilrette for at også kommende generasjoner kan få del i den livskvaliteten som naturopplevelser gir, sa kronprins Haakon, da han erklærte Ytre Hvaler nasjonalpark for åpnet, litt før klokken 16.30 onsdag ettermiddag.

Kronprinsen takket også svenskekongen Carl Gustav for å delta på åpningen.

– Dette er en fin dag for både Norge og Sverige. Områdene er unike i verdenssammenheng, sa han i talen til de fremmøtte.

Flere tusen mennesker hadde møtt opp til åpningen på Hvaler. Miljøvernminister Erik Solheim var en av de ikke-royale gjestene og Ingrid Bjørnov var hentet inn som konferansier for anledningen.

Satte sjøbein

Under kyndig veiledning fra matros Ola Brødremoen fikk kronprinsregenten selv kjenne hvordan det var å ta styringen på den 73 meter lange fullriggeren, på vei fra Hvaler mot Strömstad tidligere i formiddag.

Med skumhvite bølgetopper og liten kuling måtte kronprinsen sette sjøbein.

- Dette føles veldig bra, men den er litt tyngre å styre enn jeg hadde ventet, sa en glisende Haakon mens han konsentrerte seg om å holde kursen på 2-1-0 gjennom hvalerskjærgården.

Skoleskipets ferd endte opp i Strømstad hvor kong Carl Gustaf ventet. Svenskekongen hadde ankommet litt tidligere i den mektige ostindiafareren Götheborg, som avfyrte ni saluttskudd ved innseilingen.

Vel fremme åpnet kong Carl Gustav den svenske delen av området som utgjør Ytre Hvaler Nasjonalpark og Kosterhavets nationalpark. Han åpnet talen med å prise samarbeidet mellom Norge og Sverige, noe kronprins Haakon også gjorde i sin tale senere på dagen.

På Koster var det et folkehav med mellom 8 og 9.000 besøkende.

Hør: NRK Østfold på Koster

Etter åpningen i Sverige satt de konglige og resten av følget på Christian Radich kursen mot Hvaler og åpningen av den norske delen.

På vei tilbake kunne kronprinsen og svenskekongen nyte en lunsj om bord i skoleskipet.

Fornøyd Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim var ogå tilstede hele veien.

For han var åpningen en stor dag. Norge får med avtalen tilgang til svenskenes artsbank som består av over 8.000 arter.

Ettersom Norge og Sverige langt på vei har det samme artsmangfoldet, vil det trolig være rimeligere å bidra til den svenske artsbanken enn å gjennomføre den samme kartleggingen i Norge.

– På dette området er Sverige ubestridt nummer én i verden og med denne avtalen kommer Norge til å bli nummer to, sa en strålende fornøyd Solheim før han undertegnet avtalen.

800 kvm stort område

Formålet med å opprette nasjonalpark i det om lag 800 kvadratkilometer store området, som for det meste består av hav, er å verne unike naturområder.

Blant annet vernes et 1.200 meter langt korallrev på norsk side.

Reketråling har tidligere fått skylda for skader på korallene. Nå er det enighet om trålfrie soner, for å ta bedre vare på korallene.

Fiskerne ble tatt med på råd, og fikk komme med sine innspill før planen ble gjort ferdig.

Miljøvernminister Erik Solheim (SV), fylkesmann Anne Enger og lokalpolitikere fra hele Østfold deltok på den friske turen fra Skjærhalden i Hvaler kommune og over grensen til Sverige.

Kronprins Haakon (t.v.) og kong Carl Gustav under lunsjen på Christian Radich
Foto: Åserud, Lise / Scanpix
Kronprins Haakon og kong Carl Gustaf ankommer Strømstad onsdag.

Kronprins Haakon og kong Carl Gustaf ankommer Strømstad onsdag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Les også:

Se video:

Nasjonalpark på Hvaler og koster
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.