Siloen har vært en skamplett for Kongsberg by, sa ordfører Vidar Lande da han tok et siste farvel med den 32 meter høye betongkolossen i formiddag.
Krana som river siloen er en av få i Norge.
Foto: Ingar Andreassen / NRK– Dette er en dag jeg har gledet meg til lenge, la han til.
Hotell og butikker
Nå skal det bygges hotell, forretninger, kontorer og kanskje også boliger på den 24 mål store tomta som har blitt kalt den siste indrefileten i Kongsberg sentrum.
Dette er en skisse over Sildetomta slik det kan se ut når utbyggingen er ferdig. (Illustrasjon: Halvorsen og Reine arkitekter.
Foto: StorOslo EiendomNår man kjører E134 gjennom Kongsberg, enten man kommer fra øst eller vest, har det ikke vært umulig å ikke legge merke til den nedlagte silobygningen. Delvis malt med graffiti, delvis dekorert av Kongsberg Jazzfestival og klatreklubben i byen.
Siloen har stått der som et stygt og forlatt minnesmerke over det som skulle bli et landbrukssenter i Kongsberg sentrum.
Skulle bli landbrukssenter
Siloen og et lagerbygg ble oppført i 1956 i regi av et andelslag bestående av bønder fra Kongsberg, Sandsvær og Numedal. Med den nye siloen slapp bøndene å reise helt til Oslo for å få levert kornet.
Store maskiner er spennende både for barn og voksne.
Foto: Ingar Andreassen / NRKFelleskjøpet overtok etter hvert siloen, og det ble opprettet butikk i et tilbygg til siloen. Planen var å etablere et eget landbrukssenter der Bøndenes Slakteri AL og Gartnerhallen også skulle etablere seg, fortalte Vidar Borgersen i Lp i 2006.
Men det ble aldri noe landbrukssenter og 1987/88 flyttet Felleskjøpet til sitt nye anlegg på Skrubbmoen.
Utsatt og utsatt
Planene for Sildetomta har kommet og gått opp gjennom årene, tre ganger har Kongsberg kommune gitt rivingstillatelse uten at det har blitt noe av. I dag satte maskinene bokstavelig talt kloa i betongen.
Nå er det et fellesskap av firmaet StorOslo Eiendom og det lokale Sølvknuten Eiendom som skal utvikle Sildetomta. Prosjektleder Gunnar Rinde i StorOslo Eiendom sier at planene er på et tidlig stadium, og at reguleringsarbeidet begynner nå. Men det er sikkert at det blir hotell og forretninger. I hvilken utstrekning det blir boliger og kontorer er noe usikkert. Det blir også parkeringsplasser.
Byggearbeidene antas å begynne om ca. halvannet år.
Boller og brus
En kort seremoni arrangert fra lasteplanet på en bil markerte igangsettingen av rivningsarbeidet. Entreprenøren og ordføreren holdt en kort tale, og så ble det servert kaffe, boller og brus til et femti-talls frammøtte publikummere.
Rivestart ble markert med gratis boller og brus til publikum.
Foto: Ingar Andreassen / NRK– Det er to ting som Kongsberg-folk har vært særlig opptatt av, det ene er bevaring av Kongsberg sykehus. Det andre er rivning av siloen, sier John Hansen som ikke kommer til å savne betongkolossen.
– Endelig, sier Hansen.
– Og så blir det spennende å se hva som kommer opp i stedet, legger han til.
Litt nyttig
Siloen har likevel hatt noen mer eller mindre nyttige funksjoner etter at den ble nedlagt. Det finnes knapt en flekk tilgjengelig murvegg som ikke er malt med graffiti, innvendig og utvendig.
For noen har nok siloen også vært et møtested for aktiviteter som noen mødre og fedre ikke har satt særlig høy pris på.
Siloen har dessuten tjent som klatrevegg for klatreklubben K3. Den har tjent som oppslagsvegg for diverse reklame og for to år siden arrangerte Kongsberg Jazzfestival en spektakulær konsert og danseforestilling inne i siloen.
Likevel, siloen vil neppe bli særlig savnet.
Bremset byutvikling
– Siloen har vært en bremsekloss for byutviklingen, slo ordfører Vidar Lande fast da han sa takk og farvel i formiddag.
Kjeften på krana tygger betong som knekkebrød.
Foto: Ingar Andreassen / NRKEn over 30 meter høy kran med en diger kjeft i enden tygger nå sakte men sikkert ned betongveggene, som du tygger knekkebrød til frokost. Om en uke eller halvannen er byens mest utskjelte bygg jevnet med jorda.